
Mange sverger til rødt når det gjelder julen. Men av og til er det gøy å gjøre noe som er litt utradisjonelt. Jeg har derfor laget dette bordet i sort og gull. Jeg synes det passer særlig godt til et nyttårs bord. Men er også fint til noen av julens andre sammenkomster.
Her får du mine beste tips til å dekke et fint festbord:

1. Velg en fargeskala
Det lønner seg å velge én fargeskala og holde seg til den når det gjelder pynt, lys, servietter, blomster og lignende. Her er bordet dekket i sort og gull med grønt som tilbehør.

2. Bruk naturen
Bruk gjerne ting fra naturen når du pynter, det er rimelig og skaper en jordnær og uformell stemning. Gran er det perfekte valget til julebordet. Det sier jul mer enn noe annet, og så lukter det godt. Her har jeg brukt gran, som er lagt utover bordet som en lang dekorasjon.

3. Levende lys blir alltid fint
Jeg synes det er ekstra fint å blande ulike typer levende lys, som her hvor jeg har brukt både kubbelys i gull og telysholdere i sort og gull. For enden av bordet har jeg brukt helt vanlige små grantrær. Det lukter godt med ekte gran og det er med på å skape en hyggelig ramme rundt bordet. De små juletrærne i vinduet er kunstige.
Husk å tenke på brannfaren når du bruker levende lys. Lysene bør alltid være under oppsyn.
4. Fyr i peisen skaper stemning
Det er koselige med fyr i peisen, men hvis du ikke har peis, kan du lage en illusjon av en peis ved å sette flere kubbelys sammen på et fat. For eksempel i et hjørne av rommet.

5. Gjestene må kunne se hverandre
Det er fint å bruke blomster og kandelabrer, men husk at gjestene må kunne se hverandre. Det kan derfor være en fordel med flere lave buketter i stedet for én stor. Lag gjerne en litt lav, men bred bukett til midten av bordet, og noen mindre på sidene. Eller lag en lang dekorasjon, som her, av gran, julekuler, kongler eller lignende.

6. Skap en uformell og samtidig høytidelig stemning
Gjør det gjerne fint. Men sørg samtidig for at du beholder en hyggelig og uformell stemning. Pynt gjerne litt uhøytidelig, sørg for godt med stearinlys, og ha litt rolig (jule)musikk i bakgrunnen. Da er du sikret en god stemning. Det er også fint å bruke litt overraskende elementer, som disse dyrefigurene. Det gjør borddekkingen mer uformell og spennende og gjestene får noe å prate om.

7. Enkle og rimelige linservietter
Det kan være dyrt å kjøpe ferdige linservietter. Rimelige kjøkkenhåndklær kan derfor være et godt alternativ.

8. Bruk gjerne bordkort
Noen trives bedre sammen enn andre. En liten bordplan kan derfor være en god idé for å beholde julegleden.
9. Tenk gjerne litt utradisjonelt
Som duk har jeg her brukt en indisk sari – et noe utradisjonelt valg til en norsk julefeiring. Men det rikt dekorerte stoffet gir en fin og uhøytidelig stemning. Indiske sarier kan kjøpes på eBay for et par hundre kroner for hele seks meter, med hånddekorerte motiv, det er derfor også en rimelig løsning. Søk på «Vintage Sari» da finner du mange flotte stoffer.

10. Ta med omgivelsene
La gjerne pynten fortsette utover bordet. Ved å holde seg til de samme fargene både i borddekkingen og i pyntingen ellers i rommet får man en harmonisk helhet. Som her hvor jeg har pyntet et juletre som står rett ved, i samme farger som bordet. Juletreet er kunstig, da man slipper gran som drysser når man kommer bort i det, og det kan brukes år etter år.

Et godt tips, hvis man er lei julekulene man har, eller hvis man bare har mange ulike farger og nyanser, er å spray-lakkere dem i samme farge.

Velg tilbehør som gir gode assosiasjoner.
Champagne sammen med julekuler i gull gir assosiasjoner til fest og høytid.



Tips: Bruk rimelig innpakkingspapir, og klipp papirklipp som dekorasjon. Pakkene er også pyntet med julekuler i sort og gull.
Foto: Franciska Munck-Johansen
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.
