Slik lager du den beste riskremen!

riskrem_03

Riskrem med rød saus er en fast klassiker hos oss på julaften. Da jeg var liten og bodde i Danmark fikk vi den alltid med hakkede mandler og kirsebærsaus, men nå spiser jeg den like gjerne med den klassiske norske jordbærsausen og uten mandler.

Det viktigste når man skal lage god riskrem er å lage grøten på vanlig vis, ikke med snarkokt eller ferdig risgrøt. Jeg vil også på det sterkeste anbefale å lage sausen selv. Det er nesten like fort gjort som å åpne en ferdig pakke og alt kan gjøres ferdig i god tid. 🙂

Lag risgrøten (og gjerne også sausen) dagen før, da slipper du å stresse med det på selve dagen. Denne porsjonen passer til ca 8 voksne eller 6 voksne og 4 barn. Jeg lager ofte en stor porsjon slik at vi har julegrøt til middag på lillejulaften. Det gir koselig julestemning og det er deilig å slippe å lage stor middag dagen før dagen.

Risgrøt
3 dl grøtris (risengryn)
6 dl vann
1/4 teskje salt
12 dl helmelk*
3 dl matfløte*
1 teskje sukker
En vaniljestang
Evt. avskallede hakkede mandler

Riskrem
5 dl kremfløte*
3 ss sukker

Rød saus
2 kurv med jordbær eller 400 g frosne jordbær
4 spiseskjeer melis*
Ev litt sitronsaft

Ha ris, vann og salt i en tykkbundet gryte. La risen koke på middels varme til vannet nesten er kokt inn. Det tar ca. 10 minutter. Spe da med melk og fløte og tilsett sukker og vaniljestangen som er skjært igjennom på langs. Kok grøten på svak varme under lokk, til den er passe tykk. Bruk heller for svak enn for sterk varme og rør godt underveis, da unngår du at grøten brenner seg. Hvis du skulle være uheldig og oppdager at grøten begynner å brenne seg, tar du den raskest mulig over i en ny gryte og unngår å skrape bunnen, slik at du ikke får med noe av det brente. Avkjøl og oppbevar grøten tildekket i kjøleskap til dagen etter.

Pisk kremfløten og sukker til krem. Vend kremfløten inn i grøten. (Grøten tykner litt når den blir avkjølt, bland derfor gjerne litt helmelk i grøten først for å få en konsistens som er enklere å blande med kremen.). Smak til med sukker.

Sausen lager du veldig enkelt ved å kjøre de rensede jordbærene i en blender sammen med melis og litt sitronsaft. Smak til med sukker og sitronsaft slik at du får sausen så søt som du ønsker. (Sausen kan oppbevares i kjøleskap i flere dager og kan også fryses hvis du får noe til overs, fin å bruke til smoothies og lignende).

*Info til mine danske læsere: Helmelk er sødmelk, matfløte er husholdningsfløde/kaffefløde, kremfløte er piskefløde, melis er flormelis.

riskrem_01


riskrem_02

Skålen er fra et sett jeg har arvet fra mormor og morfar. De betyr ekstra mye for meg, da det ikke er finskåler, men skåler som vi alltid spiste av hos dem. Det er derfor like hyggelig hver gang jeg tar dem frem. Det er ulike bilder i bunnen av skålene og kusinene mine og jeg konkurrerte alltid om å få skålen med ananas og jordbær i bunnen.

riskrem_04

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *