Oppskrift på Verdens beste munker

Munker_03

Skriftlige kilder fra Norge beskriver at munker var kjent i Arendal allerede i begynnelsen av 1900-tallet, men helt tilbake til år 1700 har man hatt den danske utgaven som heter «æbleskiver». Grunnen til at det heter æbleskiver, (selv om det ikke i dag er epler i), er fordi det startet med epleskiver som var vendt i mel og egg og deretter stekt i smør på en panne. Senere var det bare litt eplemos i munkene og i dag ser de ikke snurten av epler.

Kilde: Wikipedia

Da jeg var liten var munker (eller æbleskiver som vi sier på dansk) en fast juletradisjon hos mormor og morfar og det minner meg fortsatt om barndommens jul.

Jeg har ført tradisjonen videre, og hjemme hos oss får vi også hvert år æbleskiver i løpet av desember og i romjula. Det er noe av det beste jeg vet.

Her får dere oppskriften min, som jeg synes gir verdens beste munker/æbleskiver:

Munker_01

Verdens beste munker/æbleskiver
Ca 30 stk

2 egg
4 dl kulturmelk* eller kefir
Revet skall fra 1/2 økologisk sitron
1 spisseskje sukker
1/2 teskje vaniljesukker eller frø fra 1/2 vaniljestang
1/2 teskje salt
250 g hvetemel
1 teskje natron
Smør til steking
Serveres med melis* og bringebær*- eller jordbærsyltetøy

Du trenger et munkejern, (kan kjøpes hos blant annet hos Expert).

Pisk eggehvitene stive.

Pisk sammen eggeplommene, kulturmelk, sitronskall, sukker, vaniljesukker og salt.

Bland mel og natron godt og tilsett deigen.

Vend til sist de stivpiskede eggehvitene i.

Varm opp munkepannen og ha godt med smør i hullene. Fyll hullene 2/3 opp med deig. Når de er stekt på den ene siden snus de med en gaffel eller lignende og stekes ferdig.

Æbleskiverne kan lages i god tid opp til dagen før. Du varmer dem enkelt i stekeovnen på ca. 100 grader i 10-15 minutter. Ha gjerne folie over, slik at de ikke blir tørre.

Serveres varme med melis og syltetøy.

Info til mine danske læsere: Kulturmælk tilsvarer kærnemælk (kefir er litt tynn ymer). Melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Munker_02


Munker_04

Foto: Franciska Munck-Johansen/Kinsarvik.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Prøvde disse, men hadde i raspet eple. Dette blir ny tradisjon her i hus! Takk for oppskrift!

    1. Hyggelig å høre. 🙂
      Høres godt ut det også. Det må jeg prøve. 🙂 Da kan man jo kalle dem æbleskiver. :-))
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂