Gode tips og inspirasjon fra eierne av Norges 4 flotteste uterom

@champagnehagen

Sammen med Marianne med @inspirasjonsguidennorge og en utvalgt jury, har jeg oppgaven å finne de flotteste uterommene i Norge til Gullfjæren Interiør Awards, som kårer de beste instagramprofilene, som skriver om interiør. Se mer her.

Det er utrolig mange flotte uterom i Norge, det har derfor vært litt av en oppgave.

Men vi har heldigvis fått god hjelp og utrolig mange gode tips.

De fire finalistene som vi mener har Norges flotteste uterom er:

Vi tok en prat med de utvalgte finalistene, og spurte om de hadde lyst til å fortelle litt om uterommene deres og dele de beste uteromstipsene deres.

Her ser du hva de svarte.

Anita Antonia Elisabeth Walraven med @madebytonia

Det er vanskelig å beskrive vårt uterom som en spesiell stilart. Jeg er inspirert av japanske zenhager, bakgårder, strandliv og loungesteder vi har vært på, på våre reiser.

Bakgårdsfølesen har vi skapt ved og bygge levegger som lukker uterommet inne for omverden og skjermer for vind og innsyn! Vi har valgt å beise leveggene svarte som skaper en fin dybdefølelse, samtidig som det fremhever hagemøblene, puter og dekor, og opptrer som et fint «bakteppe» for grønne planter og formklippede trær. Vi har også bygget treterrasser i mange forskjellige nivåer samt brukt noen tonn med rullestein og vannspeil flere steder.

Vi er mest fornøyd med at vi har skapt et uterom som kan brukes etter vær og vind. Den består av flere soner rundt hele huset. Den overbygde pergolaen med bålplass, selvlagde møbler som vi kan nyte alle årstider, en grill og spiseplass utenfor kjøkkenet, et spaområde for avslapning og oppvarmet bad hele året. Soner hvor vi kan krype i skyggen om det blir for varmt, i solen om vi ønsker varme, under tak om vi ønsker ly for regn, eller sol.

Anitas beste tips:

•Om du har et lite uterom, balkong eller terrasse- bruk samme fargeskala, materialer og stil som inne. Det får deg til å viske ut grensene mellom ute og inne.

•Om du har en diger hage, skap forskjellige soner. Store åpne flater er ofte lite innbydende, mens levegger, busker og trær skaper deilige bakvegger for å skape atmosfære og hyggelige tilholdssteder!

•Dekorer med store grønne planter og trær i store krukker som tåler norske vintre.

• Gode, varme lyskilder som skaper stemning i uterommet er et must! Tenk litt utenom den tradisjonelle utelampa.

 

Lisa med @champagnehagen

– Hvilken stil vil du si uterommet ditt er i?

Minimalistisk Zen hage.

Inspirert og organisert i et samspill med natur og jordbruks område. (I praksis blir dette så nøytralt det kan bli stilmessig).

Stilen min har generelt alltid vært både klassisk og litt rustikk med mye svart/hvitt/grått og jordfarger, så det ble naturlig å integrere naturomgivelsene inn til hagen. Den har derfor fått et (ryddig) uttrykk. Jeg kaller det 3 mål grøntanlegg og mange av følgerne mine bruker ordet park-hage.

Uterommet er totalt på 3 mål og for 10 år siden, da jeg overtok eiendommen, var det tett skog helt fra nabobonden’s kornåkre og nesten helt opp til husveggene .

Av sikkerhetsmessig hensyn måtte vegetasjonen kraftig reduseres og skjønte fort at det fungerer dårlig å «luke» med motorsag i fremtiden i en mer enn 50-80 år gammel skog.

Tilslutt ble alt brutalt fjernet og stod tilbake med ca 3 mål blanke ark og en uventet magisk utsikt over «bølgende» dyrkbar mark, i rene «Toscana» formasjoner.

– Hva er du mest fornøyd med når det gjelder uterommet ditt.

Det må være at jeg har klart å designe og skape et sammenhengende lettstelt og funksjonelt uterom av 3 mål eiendom, helt på egenhånd og med minimalt av hjelp.

Veldig glad jeg har tenkt klart og fremover når det gjelder vedlikehold ved å grave og spyle frem store problematiske fjellpartier, samt steinlagt mye av hagen for å lette på vedlikeholdet.

Lisas beste tips:

Hvis du skal planlegge (tegne) et uteanlegg, tenk (male) med «store pensler».

Vær realistisk, alt trenger vedlikehold og alt blir mer plasskrevende enn du har tenkt.

Vintergrønt gir deg mye hage følelse hele året.

Robott gressklipper blir din beste venn og klippe-resultatet er uslåelig.

Rette (eller buede) ryddige kanter gjør underverker av helheten i et uterom. (Kjøp en kantklipper).

Husk at busker og trær kan sture et par år etter de er kjøpt og trenger ekstra pleie med god og riktig jord for å etablere seg pent og frodig.

Det er lettere å få mindre vekster til å etablere seg pent og raskt enn eksempelvis store ferdighekker og trær.

Favorittplanter er barlind og trær/busker som tåler beskjæring.

Plant aldri noe inntil husveggen. Grunnmuren vil ha det så tørt og drenerende som mulig.

Bytt ut bark med elvestein/skiferflis hvis du kan. (Bark forsurer jorda og må dessuten byttes/fylles på ca årlig).

Visste du at fargen grønn er den fargen som har flest nyanser? Lag et fargespill av ulike grønne kontraster.

Siste tips:

Spør gjerne meg gjerne om hage direkte på Instagram og jeg skal svare etter beste evne. Hjertelig hilsen fra Lisa

Tove med @toveshage

Vi har et «uterom» på ca. 1,3 mål med flere terrasser, skiferplatninger, hagestue, roseportaler, pergola og masse blomster og trær. Hagen har en romantisk stil med roser, peoner og masse sommerblomste. ??Hagemøbler i rotting understreker en landlig, luftig og romantisk stil. Hagen endrer karakter gjennom hele sesongen og det er en ubeskrivelig glede å følge med i utviklingen.

 Jeg er veldig glad i den enkle hagestuen vår, bygget for 10-12 år siden – lenge før egentlig «alle» fikk hagestue. På Vestlandet er den rett og slett en nødvendighet! Den er lys og med gjennomsiktig tak, og her har vi hatt utallige kosestunder med venner og familie. Sommeren som ofte er våt, her hvor vi bor, kan nytes under tak, og følelsen av å være ute er uvurdelig. Her er det også så koselig å pynte med blomster, dekke fine bord og tenne lykter. Hagestuen forlenger hele sommersesongen.

Toves beste tips:

  • Pynt med roser og blomster. En flott hagerose koster ofte ikke mer enn en liten sommerblomst. Sett den i en fin krukke og kos deg med den helt til frosten kommer.
  • Lys og lykter – det blir det aldri nok av!
  • Husk å gjødsle blomstene dine. Det er ikke nok å vanne. Blomstene trenger «mat» akkurat som vi – og de kvitterer med et blomsterflor du blir lykkelig av. ?

Hanne & Rune med @holstedhanne

Vi har nok en litt eksotisk, stram moderne stil, men siden vårt uterom består av mange nivåer og soner myker dette opp.

Er nok mest fornøyd med utestuen hvor lyset og naturen  kommer så tett på i glassdelen, slik at ute og inne sklir naturlig sammen. Må også få nevne planteveggene våre som vi nå har flere steder med sedum og mose matter som dekker murene.

Hanne & Runes beste tips:

  • Tenk soner , kartlegg solforhold før sonene bestemmes. Jobb med og ikke mot terrenget, og vær på lag med natuen.
  • Velg lettstelte planter og materialer, så man kan nyte sesongen uten for mye jobb. Plant grupper med planter i store krukker fremfor mange små, tenk litt større ute enn man gjør inne. Bruk gjerne stein i bedd og krukker. Det er både dekorativt og holder på fuktigheten.
  • Bygg gjerne noen av møblene selv. Plassbygde møbler, utekjøkken osv er ofte enklere å bygge en man tror.

Til slutt oppfordrer jeg alle til å bruke uterommet hele året, man kan ha mange fine stunder i hagen med bål og lammeskinn på vinteren også?

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

2 kommentarer

  1. Gode tips og fantastisk fin inspirasjon!

    1. Franciska Munck-Johansen

      Så hyggelig å høre!😊🌾

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *