Norges 4 flotteste kjøkken

Foto: @nina_notetoself/Fotograf: Birgitt Fauske for OsloDeco

Det er så utrolig mange flotte kjøkken i Norge.

Jeg er med på å arrangere Gullfjæren Interiør Awards, som kårer de beste instagramprofilene som skriver om interiør. Se mer her.

Sammen med Marianne med @inspirasjonsguidennorge og en utvalgt jury, har jeg oppgaven å finne de flotteste kjøkken i Norge.

Det har virkelig ikke vært noen enkel oppgave, men vi har heldigvis fått utrolig mange gode tips og har gått igjennom store mengder med fantastisk fine kjøkken.

De fire finalistene som vi mener har Norges flotteste kjøkken er:

  • @nina_notetoself
  • @nyquist_home
  • @ann_ingrid
  • @annesrom

Vi tok en prat med de utvalgte finalistene og spurte dem om de hadde lyst til å fortelle litt om kjøkkenene deres og dele de beste kjøkkentipsene deres.

Her ser du hva de svarte.

Nina H. Sortland – @nina_notetoself

Jeg synes alltid det er litt vanskelig å skulle definere en stil. Det artigste med interiør er jo å plukke det man liker best fra ulike stiler, og sette det sammen til noe helt eget. Men kanskje kjøkkenet vårt kan kalles minimalistisk med sitt enkle uttrykk?

Jeg er veldig glad i at kjøkkeninnredningen er ton-i-ton med veggen bak. Vi har åpen kjøkken-/og stueløsning, og da synes jeg det er fint at kjøkkenet trekker seg litt tilbake slik at rommet føles større. Det gir også rommet en litt røff karakter som jeg liker veldig godt.

Ninas 3 beste kjøkkentips:

– Man trenger nødvendigvis ikke å bytte ut hele kjøkkenet dersom man ønsker å gjøre endringer. Vårt kjøkken var opprinnelig i hvit høyglans, men fikk et helt annet uttrykk ved å lakke om fronter og dekksider, og bytte ut håndtak.

– Velg farger fra samme enden av fargeskalaen dersom du ønsker at kjøkkenet skal ha et dempet uttrykk i rommet. Da står man også friere til å tilføre farger og materialitet gjennom styling.

– Ta hensyn til byggets egenart og stil når du velger kjøkken. Selvsagt kan det være kult å bryte, men personlig foretrekker jeg et ærlig forhold mellom interiør og byggestil.

Nina har også bloggen Note to self.

Lill-Anita Nyquist @nyquist_home

Vi har et kjøkken i funkisstil.

Jeg må jo si som alle andre, at kjøkkenet er husets hjerte. Det er det også for oss. Da jeg traff min mann var det første han sa til meg at han var «tilnærmet kokk». Han er både veldig glad i og flink til å lage mat. Skikkelige gormét retter.

Vi lager gjerne maten sammen i helgene, hvor jeg står for salater og slikt tilbehør, og svinger meg rundt han med et glass vin i hånden. På kjøkkenet vårt er det masse god stemning. Vi tilbringer veldig mye tid der.

Vi ønsket et stort og romslig kjøkken. Husker følelsen og sjokket jeg fikk da jeg kom opp og så kjøkkenet montert for første gang. Det var så stort! Innenfor benkene er det ca 15 m2. Jeg kan fort få litt klaustrofobi på kjøkken, så for meg var det viktig å ha luft over alle arbeidsbenker. Vi har derfor ingen overskap. Noe som også var det lekreste syns vi.

Jeg ville også ha lys inn. Jeg ville ikke stå og vaske opp med ansiktet mot en vegg. Heller ikke arbeide på benken med ansiktet mot en vegg. Derfor har vi vinduer både bak vask og benken der vi blir stående og jobbe.

Vi har en åpen løsning mot stuen, hvor kjøkkenet blir adskilt av en kjøkkenøy. Denne øya er ekstra bred og et perfekt sted og ta kaffen sammen med venninnene, eller leksene sammen med barna. Denne bruker vi også til serveringssted når vi har gjester. Vi kan ha god kontakt med hele etasjen fra kjøkkenet med denne åpne løsningen.

Vi har valgt å ha komfyr og microbølgeovn i høyden så vi slipper å bøye oss ned. Det er et must i dagens kjøkken syns jeg. Vi har valgt å ha masse skuffer istedenfor skap. Alt kan rulles ut og man har oversikt helt inn til bakerste rad. I et skap blir fort det bakerste oversett, og det blir styr og finne det fram.

Vi ville ha kjøkkenet «renest» mulig, og har derfor valgt så få linjer som mulig på fronten. Det er store skuffer utenpå, men når du åpner åpenbarer det seg flere skuffer. Opptil tre stk. Og ingen håndtak.

Noe av det jeg er mest fornøyd med på kjøkkenet vårt er glassplaten vi har bak komfyren. Det er et fotografi jeg har tatt selv av utsikten inn mot Oslo fra terrassen vår. Det er helt unikt og ingen andre har liknende.

Jeg er også veldig glad i kjøleskapet vårt som har flere rom man kan justere temperaturen etter hva man skal ha i. For å kaste mindre mat valgte vi et dyrere kjøleskap som gjør at vi kan justere så maten holder seg bedre og lengre. Egen temperatur til grønnsaker, kjøtt, vin o.l. Den har også vann dispenser med isbiter, crunched ice og bobler. På den måten er det mye lettere å få både barn og seg selv til å drikke mer vann.

Vi er veldig opptatt av dyrevelferd og økologi og kjøper litt , desverre dyr, økologisk mat. Da vil vi helst at det skal holde lengst mulig. Minst mulig matsvinn. Derfor var et slikt kjøleskap et must.

Lill-Anita har også bloggen Nyquist Home.

Ann Ingrid – @ann_ingrid

Jeg vil jo si at kjøkkenet vårt har en nordisk stil, med det naturlige utrykket vi har her nord, men med innspill også fra den industrielle – og den minimalistiske stilen.

Jeg er mest fornøyd med den åpne og luftige stilen. At vi ikke har noen kjøkkenøy er jeg også svært fornøyd med.

Det å ha en hel vegg uten overskap har vært fantastisk. Deilig å slippe å sette ting på plass i høyden. Ellers elsker jeg fargen på kjøkkenet og «betong»veggene.

Jeg synes at luftige kjøkken er de beste, men selvfølgelig vil størrelsen på rommet bestemme dette, men dropp overskap og sats på lengre benk og skap nede. Dropp kjøkken øya.

Elsker tre i interiøret, så har du mulighet, sats på et kjøkken i tre med fronter i naturlig tre.

Anne @annesrom

Jeg vil si at kjøkkenet vårt er holdt i en landlig, rustikk og tidløs stil.

Vi har brukt bare naturlige materialer, og det er det jeg ermest fornøyd med. Det er solid og slitasjen som etterhvert har oppstått er hyggelig å leve med, synes vi.

Det rustikke preget gjenspeiles i bruksgjenstander som står fremme. F.eks fjøler, kjevler, sleiver og kurver.

Nettopp det er et av mine beste tips hvis man ønsker et landlig og rustikt preg.

Når det også er litt størrelse på gjenstandene som står fremme, og rommet i sin helhet er holdt i en snever fargepalett, skaper dette ro og harmoni. Og det er nettopp opplevelsen av ro og harmoni som er viktigst i «husets hjerte», mener jeg.

Alle bilder er tatt av de enkelte instagramprofilene.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *