Supergod og sunn Brownie – bare sunne ingredienser og halvparten av kaloriene – Glutenfri og uten hvitt sukker

Jeg ELSKER brownie. Jeg har derfor vegret meg mot å lage en sunn versjon, da jeg mener man bare får balanse i livet av å spise et kakestykke av og til.

MEN

Siden jeg er så glad i Brownie og gjerne skulle ha spist det enda oftere, bestemte jeg meg for å prøve meg frem for å se om det var mulig å lage en skikkelig god brownie som også var sunn.

Det tok noen forsøk, men jeg kom frem til ikke bare én, men to kjempegode Brownies, som begge er sunne. Jeg har testet dem begge på både familie og venner og begge ble utrolig godt mottatt. Ingen trodde at dette kunne være sunne brownies.

Men det er det altså.

Denne oppskriften har under halvparten av kaloriene som en vanlig brownie har. Den er glutenfri, sukkerfri og den har bare sunne ingredienser.

Den inneholder noe fruktsukker fra dadlene. Hvis du er diabetiker eller ikke ønsker fruktsukker, kan dadlene derfor erstattes av 130 g Sukrin Gold (de kommer i tillegg til det som allerede brukes i oppskriften (220 g Sukrin gold i alt). Les mer om ulike sukkererstatninger her.

Her får du oppskriften:

Supergod og sunn Brownie 

Ca 30 stykker 4 x 4 cm

130 g dadler uten stein (ca 20 stk)
6 mellomstore egg
75 g bakekakao* (visste du at bakekakao ikke er tilsatt sukker, det er rene pressede kakaobønner)
10 dråper vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang. Du kan også bruke 1 1/2 teskje vaniljesukker
90 gram Sukrin Gold (kan kjøpes i de fleste helsekostbutikker)
200 g smør eller kokosolje
1 liten klype Maldonsalt eller lignende
3 dl kesam* (kan erstattes av lettrømme eller Creme Fraiche Light)
150 g mandelmel (kan erstattes av havremel (bruk havregryn som du kjører til mel i foodprosessor) Du kan også bruke speltmel om du tåler det.)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i en liten langpanne på ca. 20 x 40 cm.

Ta steinene ut av dadlene. Kjør dem i foodprosessor sammen med eggene.

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle. La det avkjøle litt.

Ha resten av ingrediensene i en skål og rør til du får en deilig seigtflytende røre. Ha røren i formen.

Stekes på 175 grader varmluft i ca 15 minutter.
Følg godt med fra det har gått ca. 10 minutter.
Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke bli stekt for mye. Stekeprosessen fortsetter etter kaken er tatt ut av ovnen, ta den derfor heller ut for tidlig.
Ta brownien ut av ovnen, la den stå med et rent tørkehåndkle og et firkantet stort fat over, da holder den seg saftig.
Bak den gjerne dagen før, den har bare godt av å sette seg litt. Du kan oppbevare den stekte kaken på kjøkkenbenken.
Server brownien slik den er, eventuelt med et melisdryss over og gjerne sammen med litt bær.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kesam er kvarg, du kan også bruke Creme Fraiche Light.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

4 kommentarer

  1. Skal prøve å lage denne til familieselskap i morgen 🙂

  2. Kristin Bjørkøy

    Har du ca kcal/100gr? Ser spennende ut

  3. Veldig god på smak. Men syns den ble litt vell myk, har Ikke avkjølt seg så lenge ennå da den nettopp ble tatt ut av ovnen. Blir din seig?? Må kanskje avkjøles mer, er litt utålmodig kanskje!

    1. Hyggelig å høre. Den blir mer fast når den får avkjølt seg litt.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *