Slik velger du riktig husfarge

Annonse

Dette innlegget har jeg laget for Krogsveen Boligtips. Her finner du mange gode artikler om alt fra Oppussing, til vedlikehold, interiørtips og mye mer. Klikk HER for å få mer inspirasjon.

Det er ikke ofte man maler huset, og fargen du velger skal vare lenge. Men hvilken farge bør man egentlig velge? Hvilken farge holder best, og hvilken farge er best å velge med tanke på salg av huset?

Stadig flere maler huset sitt grått, og mange har blitt sprekere i valg av farger når huset skal males. Men er det egentlig lurt å male huset sitt i en farge som skiller seg ut, eller bør man velge mer tradisjonelt?

Hvis du ikke har planer om å selge huset, før det er på tide med et nytt malingsstrøk, kan du male huset i akkurat den fargen du liker best, så lenge den passer noegnlunde greit inn i nabolaget. Men hvis du har planer om å selge huset innenfor de nærmeste årene, eller vil være sikker på å velge en farge du ikke selv blir lei, kan det være lurt å velge en mer nøytral farge som mange vil like og som du selv ikke så lett blir lei.

Hvitt er uten tvil den mest populære husfargen i Norge, og grått kommer inn som en god nummer to. Hvite hus har en lang tradisjon i Norge. Tidligere var hvitt en veldig eksklusiv farge, siden de hvite pigmentene var svært kostbare. Fortsatt er hvitt manges favoritt husfarge. Men grått i mange ulike nyanser har også blitt veldig populært de siste årene. Til et grått hus passer det særlig godt med hvite vinduskarmer som fremhever detaljene godt.

Husfarge 1

5 gode tips når du skal velge husfarge: 

1. Ta hensyn til omgivelsene

Hvis du bor i et område der husene ligger tett, kan du lett bli upopulær om du velger en husfarge som skiller seg ut. Det betyr ikke at du ikke kan ha en annen farge enn nabohuset, men velg farger som harmonerer.

2. Tenk på beliggenheten

Har du et hus som ligger i nærheten av skogen, eller en trafikkert vei, vil det være mer utsatt for begroing eller forurensning. Da kan det lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke så lett blir misfarget. Har du et hus som blir utsatt for sterk sollys vil hvitt være en mer praktisk farge.

3. Detaljer

Hvis du ønsker et rolig og harmonisk uttrykk vil det være lurt å male hele huset i samme farge. Hvis du ønsker å fremheve ulike detaljer eller skape et hus med mer særpreg, vil det være lurt å male for eksempel vinduskarmer og pyntelister i en annen farge.

4. Test fargen

Før du kjøper inn store mengder ferdigblandet maling, vil det være lurt å teste malingen på huset. Den kan se veldig annerledes ut på veggen enn på en liten prøve i butikken. Lag gjerne en oppstrøksprøve, der du maler et par bord to eller tre strøk, slik at du får riktig farge. Spør etter en prøveboks på en halv liter.

5. Få tips av proffene

Flere malingsprodusenter har egne apper som lar deg laste opp et bilde av huset ditt, slik at du enkelt kan se det i ulike farger. De kan også veilede deg om hvilken farge og hvilken type maling som passer best til akkurat huset ditt. Ta gjerne med et bilde av huset ditt til malingsbutikken. Da får du best hjelp.

Jeg kan også anbefale disse artiklene:

Foto: Krogsveen.

Dette kan øke verdien på boligen din

Flere undersøkelser viser at det er en rekke tiltak som kan være lønnsomt å gjøre før et boligsalg for å øke verdien. Her får du noen gode tips!

Klikk HER for å lese resten av artikkelen.

Pusse opp? Det skal ikke alltid så mye til

Mange blir skremt av rom som trenger oppussing, og det er ikke rart for det er ikke alltid så enkelt å se for seg hvordan et rom kan bli. Men ikke la deg skremme, de fleste rom kan oppnå stor forandring med noen få tiltak. Her får du noen gode tips.

Klikk HER for å lese resten av artikkelen.

Foto: Franciska Munck-Johansen/Krogsveen/iStock.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *