Jeg fikk overtalt kokken til å gi meg oppskriften på dette brødet!

Fantastisk brød

Av og til, når man er på en ekstra fin restaurant, får man servert brød før maten, som er så godt at man skulle ønske man kunne lage det hjemme. Dette er et slikt brød!

Da vi besøkte Gullmarsstrand hotell i Sverige fikk vi utrolig god mat, men dette brødet var noe helt særlig. Det var så godt, at jeg var nødt til å be kokken om oppskriften. Jeg var spent på om han ville gi den fra seg, men det ville han, heldigvis.

Barna elsket også brødet, og servitøren kom med ekstra runder med brød begge de dagene vi spiste der.

Det smaker som en blanding av skikkelig god hjemmelaget fransk baguette og italiensk foccacia. Oppskriften er veldig praktisk, for man kan gjøre det meste ferdig dagen før og det er lite elting. Kaldheving gir deigen bedre struktur og smak. Du får også mindre smak av gjær.

Du kan gjerne bruke mindre gjær enn det står i oppskriften. 15 g gjær pleier å være nok til kaldheving. Men jeg har valgt å dele oppskriften slik den er originalt. 🙂

Her får du oppskriften:

Kaldhevede kuvertbrød fra Gullmarsstrand

5 dl kaldt vann
50 g gjær*
0,5 dl linfrø*
700 g mel
4 teskjeer Maldonsalt eller havsalt av god kvalitet

Rør gjæren ut i det kalde vannet, ha i linfrø. Tilsett nok mel til at du får en klissete deig.

Dekk deigen til med et lokk eller plastfilm og sett den i kjøleskap i minst 8 timer. Den hever til ca dobbel størrelse.

Ta frem deigen en time før den skal brukes, slik at den får romtemperatur. Tilsett akkurat nok mel til at du får en glatt og fast deig. Form deigen til små brød, eller til lange baguetter, (vri baguettene hvis du vil ha det rustikke utseendet som på bildet.)

Dryss over godt med Maldonsalt (Se bildet, det skal ligne litt på en Foccacia når det gjelder salt). Dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle*, og la dem etterheve mens ovnen varmer opp. 15 – 30 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader i 10 – 20 minutter (alt etter hvor store de er) eller til de blir gyllenbrune og høres hule ut når du banker på dem.

Tips: Hvis du har dårlig tid kan du bruke varmt vann og la deigen heve i 2 x 40 minutter. 

*Info til mine danske læsere: Gjær er gær, linfrø er hørfrø, kjøkkenhåndkle er viskestykke.

P.S. Jeg klarte også å få oppskriften på smøret som fulgte med som hadde den nydeligste konsistensen og smaken. 😉 Jeg deler den en av de nærmeste dagene.

Brød_4Brød_2

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 kommentarer

  1. Hei
    Hvor mange små brød som første bildet viser, blir dette?

    1. Franciska Munck-Johansen

      Hei Helen
      Du får ca halvannet brett med små brød.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

  2. Leter etter oppskriften på smøret du refererer til her. Denn så bare så utrolig godt og skal definitivt bakes

  3. GjeldnesSynnøve

    Jeg er veldig glad i dine kaldhevede brød. De forsvinner fort når de blir satt på bordet

    1. Hyggelig å høre 🙂
      Ha en fin helg.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

  4. Jeg fikk overtalt kokken heter det vel , ikke: jeg fikk kokken overtalt Hilsen ei som leser avisa med rød blyant. Viktig med godt språk..Oppskrifta ser nydelig ut

    1. Franciska Munck-Johansen

      Takk skal du ha Anne. Jeg er dansk, derfor klarer jeg dessverre ikke alltid å skrive helt korrekt norsk.

      1. Da skjønner jeg:-) Var ikke meningen å være guffen. Er bare så opptatt av korrekt språk. Ha en fin dag. Skal prøve brødet.

    2. Jeg synes det er helt supert at du ville ta deg tid til å si i fra. Du er velkommen til å gi meg beskjed om du skulle finne noe annet. 🙂

  5. Er det ikke rigelig med 50 g når dejen skal koldhæve ?
    Jeg plejer kun at bruge ca 10-15 g gær til en sådan portion ved koldhævning.
    Men brødene ser super lækre ud.

    1. Du kan gjerne bruke mindre gjær enn det står i oppskriften. 15 g gjær pleier å være nok til kaldheving. Men jeg har valgt å dele oppskriften slik den er originalt. 🙂