Vil du vinne et flott dansk designikon verdi kr 1095,- per stk

Dette er et lite stykke historie for meg. Da jeg var liten lekte jeg alltid med denne apen hos farmor og farfar når jeg var på besøk hos dem, og den minner meg om barndom og glade dager.

Nå har jeg gleden av å kunne gi bort 2 flotte aper til en verdi av kr 1095,- per stk.

Konkurransereglene er veldig enkle:

 1. Lik Kay Bojesen Denmark på Facebook. Klikk HER.
 2. Skriv JA i kommentarfeltet på Facebook på Franciskas Vakre Verden, klikk HER, eller legg igjen en kommentar her på bloggen. Skriv også gjerne navnet på en venn du har lyst til å vinne sammen med. Hvis du vinner – vinner dere begge to.

Vinnerne trekkes 20. februar.

Lykke til!

Sølvsmed og designer Kay Bojesen hadde et spesielt talent. Han kunne gi liv til tre, og ble verdensberømt gjennom sine tredyr med sjel, humor og glimt i øyet. Kay Bojesen har over 2000 separate kunsthåndverk på samvittigheten, og hører til blant 1900-tallets mest produktive danske kunsthåndverkere. Han har laget mange flere dyr en apen. Her er et lite utvalg.

Han er best kjent for sine lekende, livsglade aper, gardister og andre tredyr, men hans store produksjon omfatter også smykker, bestikk, tekanner og sølvpokaler.

Kaj Bojesen var ferdig utdannet som sølvsmed i 1910 etter at han avsluttet sin læretid hos sølvsmeden Georg Jensen. Han ble som en av de første innenfor dansk kunsthåndverk, en begeistret tilhenger av funksjonalismen, og han var en av initiativtagerne til «Den Permanente», en forretning og et utstillingsvindu som gjennom mange tiår representerte det beste innen dansk og skandinavisk design.

I 1919 startet en ny epoke for Kay Bojesen. Han giftet seg og fikk sønnen Otto. Dette la grunnlaget for Kay Bojesens fasinasjon med barn, leketøy og tre, og brakte tilbake minner fra hans egen barndom hvor hans far (forlegger Ernst Bojesen, utgiver av bl.a. det tradisjonelle, danske juleheftet «Blæksprutten») spikket trefigurer til ham og oppmuntret til oppfinnsomhet, fantasi og humor i sine barn.

På 1930-tallet begynte Kay Bojesen for alvor å dyrke sin interesse for å arbeide med tre. Han skapte blant annet en serie av tredyr, som alle levde opp til hans tro på at design skal være rund og myk og føles god i hånden.

Han var ikke ute etter å lage tro kopier av de virkelige dyrene, og ville heller ikke være for sofistikert og detaljrik, men ville i stedet skape fantasifulle varianter i et design som var basert på barnets egen verden, der «linjene skal smile». Treleketøy skulle være enkelt, solid og inspirere til lek.

Med denne grunnleggende tankegangen som utgangspunkt har Kay Bojesen skapt sine elskede trefigurer, som appellerer til barnet i oss alle.

Historien forteller at Kay Bojesen ble spurt om han ville designe en knaggrekke til en utstilling av barnemøbler. Ideen bak apen var at de lange armene skulle bringe knaggen ned i barnets høyde, mens de korte beina skulle gi plass til luer og skjerf.

I en menneskealder ble Kay Bojesen sett på som et humoristisk innslag i dansk brukskunst. I dag er Kay Bojesen ansett som et av de store designnavnene i Danmark, og hans kunsthåndverk er blant de mest etterspurte av dansk design.

Siden Kay Bojesens legendariske butikk i Bredgade stengte i 1990, har flere av hans produkter gått ut av produksjon. Det er derfor er stor glede for Kay Bojesen Denmark å kunne relansere flere av Kay Bojesens fantastiske, gamle designer etter de originale tegningene og med stor respekt for Kay Bojesens høye krav til materiale og håndverksmessig utførelse.

Konkurransen arrangeres i samarbeid med Marianne Haga Kinder. For større vinnersjanser kan du også delta i konkurransen her:

Instagram: @inspirasjonsguidennorge @franciskasvakreverden @gullfjaeren

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 kommentarer

 1. Anita Johansen

  Ja takk! 🙂

 2. Solveig Stakvik

  Ja takk 🙂

 3. Nina Pedersen

  Jatakk

 4. Ja! Vil gjerne at min niese Eleanor skal vinne også!

 5. Ååå så fine disse er; og barndomsminner. Det hadde vært gøy å ha en huset, og det vil gjerne min venninne Merete også. Samme årgang vi da

 6. Ja! De er så fine! 😀

 7. JA sammen med min kjære sønn Eirik

 8. JA!! Ønsker å vinne med moren min, Camilla Torvik 😀

 9. Kirsti Dahl

  Åååå, en sånn vil jeg gjerne vinne! Den er helt nydelig!
  Hvis jeg er så heldig å vinne, ønsker jeg å vinne en til min datter, Cathrine Stenbek også.

 10. Trude A. Røstad

  Ja takk! 🙂

 11. JA

 12. Ja takk!

 13. minna m. nielsen

  Dansk design herligt….en lille abe ville pynte i min stue