Julebord i sort og gull

IKEA_4

Jeg vet at mange sverger til rødt når det gjelder jul, men jeg synes det er gøy å av og til gjøre noe som er litt utradisjonelt, jeg har derfor laget dette julebordet i sort og gull. Jeg synes det passer særlig godt til et nyttårs bord. Men er også fint til julens andre sammenkomster.

Her får du mine beste tips for å dekke et fint festbord:

IKEA_1

 

IKEA_2

Velg én fargeskala
Det lønner seg å velge én fargeskala og holde seg til den når det gjelder pynt, lys, servietter, blomster og lignende. Her er bordet dekket i sort og gull med grønt som tilbehør.

IKEA_13

Bruk naturen
Bruk gjerne ting fra naturen når du pynter, det er rimelig og skaper en jordnær og uformell stemning. Gran er det perfekte valget til julebordet. Det sier jul mer enn noe annet, og så lukter det godt. Her har jeg brukt gran, som er lagt utover bordet som en lang dekorasjon.

IKEA_9

Levende lys blir alltid fint
Jeg synes det er ekstra fint å blande ulike typer levende lys, som her hvor jeg har brukt både kubbelys i gull og telysholdere i sort og gull. For enden av bordet har jeg brukt helt vanlige små grantrær som disse. Det lukter godt med ekte gran og det er med på å skape en hyggelig ramme rundt bordet. (Husk å tenke på brannfaren. Lysene bør alltid være under oppsyn.)

Fyr i peisen skaper stemning
Det er koselige med fyr i peisen, men hvis du ikke har peis, kan du lage en illusjon av en peis ved å sette flere kubbelys sammen på et fat. For eksempel i et hjørne av rommet.

Gjestene må kunne se hverandre
Det er fint å bruke blomster og kandelabrer, men husk at gjestene må kunne se hverandre. Det kan derfor være en fordel med flere lave buketter i stedet for én stor. Lag gjerne en litt lav, men bred bukett til midten av bordet, og noen mindre på sidene. Eller lag en lang dekorasjon, som her av gran, julekuler, kongler eller lignende.

IKEA_8

Skap en uformell og samtidig høytidelig stemning
Gjør det gjerne fint. Men sørg samtidig for at du beholder en hyggelig og uformell stemning. Pynt gjerne litt uhøytidelig, sørg for godt med stearinlys, og ha litt rolig (jule)musikk i bakgrunnen. Da er du sikret en god stemning. Det er også fint å bruke litt overraskende elementer, som disse dyrefigurene. Det gjør borddekkingen mer uformell og gjestene får noe å prate om.

IKEA_7

Enkle og rimelige linservietter
Det kan være dyrt å kjøpe ferdige linservietter. Kjøkkenhåndklær er et godt alternativ. De kan brukes om og om igjen.

IKEA_12

Bruk gjerne bordkort
Noen trives bedre sammen enn andre. En liten bordplan kan derfor være en god idé for å beholde julegleden (og freden).

Tenk gjerne litt utradisjonelt
Som duk har jeg her brukt en indisk sari – et noe utradisjonelt valg til en norsk julefeiring. Men det rikt dekorerte stoffet gir en fin og uhøytidelig stemning. Indiske sarier kan kjøpes på eBay for et par hundre kroner for hele seks meter, med hånddekorerte motiv, det er derfor også en rimelig løsning. Søk på «Vintage Sari» da finner du utrolig mange flotte stoffer.

IKEA_5

Ta med omgivelsene
La gjerne pynten fortsette utover bordet. Ved å holde seg til de samme fargene både i borddekkingen og i pyntingen ellers i rommet får man en harmonisk helhet. Som her hvor jeg har pyntet et juletre som står rett ved, i samme farger som bordet.

IKEA_11

Et godt tips, hvis man er lei julekulene man har, eller hvis man bare har mange ulike farger og nyanser, er å spraylakkere dem i samme farge.

IKEA_10

Velg tilbehør som gir gode assosiasjoner.
Champagne sammen med julekuler i gull gir assosiasjoner til fest og høytid.

Bruk det du har fra før
Lykter som ellers står ute, er fine stemningsskapere. Pynt gjerne med julepynt du har fra før, og tenk litt kreativt. Kanskje kan et gardin eller et pledd bli fint som duk.

IKEA_6IKEA_17IKEA_16

Tips: Bruk rimelig innpakkingspapir som dette, og klipp papirklipp som dekorasjon. Pakkene er også pyntet med julekuler i sort og gull. 

IKEA_14IKEA_15

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

3 kommentarer

 1. Jeg tror ikke at jeg hadde turt å bruke sort som dekorasjon men det ser faktisk utrolig festlig og fint ut 🙂

 2. Superfint innlegg! Det ligger mye arbeid bak dette

  1. Franciska Munck-Johansen

   Tusen takk.
   Hyggelig at du ser det.
   Beste hilsen
   Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *