Dette ble kaken til bestemors 100 års dag

Tenk å bli hele 100 år! Wow, det er virkelig litt av et tall.

Bestemoren til Vegar ble født 19. august 1917 og hun har sett og opplevd mer enn de fleste. Hun ble født på en liten øy utenfor Kirkenes under 1. Verdenskrig og hun flyttet tidlig hjemmefra da hun mistet moren sin i ung alder. Hun er en tøff kvinne som raskt måtte lære å klare seg selv. Under krigen måtte hun flykte fra øya med to små barn, den ene så liten at hun måtte ligge i en sildekasse. Det er nesten ikke til å tro når hun forteller om dagen da de var på den overfylte båten mens de så seg tilbake og så alle husene på øya stå i brann. Tenk å oppleve noe slikt. Hun har fått fire barn, 8 barnebarn, 8 oldebarn og 1 tippoldebarn.

Hun er en svært sprek 100-åring som bor hjemme og klarer det meste selv. Hun gjør morgengymnastikk daglig og har omtrent ikke tatt medisin for noe.

Vi var invitert til bursdagsfeiringen og jeg ble spurt om å bake kake.

Men hva baker man til en som feirer 100 års bursdag?

Jeg spurte dere fine lesere om hjelp og fikk hundrevis av gode forslag. Tusen hjertelig takk! 🙂

Mange foreslo bløtkake, og det er jeg helt enig i er et godt valg til en 100-åring, men det var allerede bestil bløtkake fra et konditori. Jeg valgte derfor å lage en helt ny kake til henne.

Det ble en utrolig god kake som det ikke er siste gang jeg lager. Super saftig sjokoladekake toppet med italiensk marengs og pyntet med friske roser. Det var utrolig godt med marengsen sammen med sjokoladekaken og den ble en stor suksess.

Det var et ekstra pluss at det meste kan gjøres ferdig dagen før og at den er svært god å transportere. Jeg er alltid livredd når jeg skal ha med kaker som skal kjøres et sted, (se bare HER hvor galt det gikk da jeg skulle ha med kake i konfirmasjon nå i vår). Men denne var helt perfekt. Like fin da vi kom frem etter nesten en times kjøring.

Jeg deler selvfølgelig oppskriften med deg.

Ikke la deg avskrekke av italiensk marengs om du ikke har prøvd det før. Det er veldig enkelt å lage og du får en silkemyk marengs som holder utrolig godt. Jeg lover å gi deg en god forklaring.

Lag gjerne sjokoladekaken dagen før, den blir bare bedre av å stå natten over. Kan oppbevares på kjøkkenbenken. Ha plastfilm over etter den er avkjølt.

Saftig sjokoladekake med italiensk marengs

Ca 20 stykker

Sjokoladekake
4 egg
350 g sukker
200 g hvetemel
80 g kakaopulver*
2 teskje vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
2 teskje bakepulver
½ teskje salt
200 g smeltet smør
1,5 dl rømme eller lettrømme, du kan også bruke Creme Fraiche
1 boks søt kondensert melk*

Italiensk marengs
160 g eggehvite (4 stk)
200 g sukker
40 g sukker
1 dl vann

Pynt:
Roser (spør etter usprøytede roser eller bruk roser fra hagen)

Start med å lage sjokoladekaken.

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Ha bakepapir i en form som er ca 40 x 20 cm.

Smelt smøret, sett det til side, slik at det blir litt avkjølt.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis i en stor skål. Det tar ca. 4–5 minutter.

Bland de tørre ingrediensene i en skål og rør godt sammen med en visp.

Bland inn rømme og vaniljeekstrakt i smøret, og ha det i eggedosisen skiftevis med de tørre ingrediensene. Bland røren forsiktig sammen.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen i 20–30 minutter ­eller til det ikke lenger fester seg røre til en kake­pinne, følg godt med, kaken bør ikke steke for lenge.

Med en gang du tar kaken ut av ovnen, prikker du hull med en spisepinne eller lignende, jevnt fordelt over hele kaken. Hell over kondensert melk og pass på at du får litt melk ned i alle hullene. La kaken avkjøle ved romtemperatur, dekk den med plast når den er helt avkjølt.

Lag den italienske marengsen samme dagen kaken skal serveres. Den kan fint pyntes flere timer i forveien.

Skill eggeplommen fra hvitene. Ha eggehvitene i en helt ren skål (det er viktig at det ikke er noen rester av fett i skålen, da det kan gjøre at du ikke får pisket hvitene stive). Pass også på at du ikke får noe eggeplomme i hvitene.

Ha 1 dl vann og 200 g sukker i en kasserolle. Hvis du har termometer lar du blandingen koke til sukkerlaken når 120 grader. Hvis ikke lar du den koke noen minutter til den får konsistens som sirup.

Mens sukkerlaken koker begynner du å piske eggehvitene. Bruk lav hastighet og ha sukkeret i litt om gangen. Pisk til du får en halvstiv masse.

Når sukkerlaken er klar tar du den av varmen og heller den i en veldig tynn stråle i eggehviteblandingen mens du fortsetter å piske på lav-middels hastighet. Pass på at ikke sukkerlaken treffer vispen, da laken er veldig varm. Hell den i lengst mulig mot kanten.

Fortsett å piske sammen blandingen på lav-middels hastighet i ca 15 minutter til den blir romtemperert.

Ha marengsen i en stor sprøytepose med stjernespiss. Pynt kaken med marengs og roser.

Tips: Det er enklest om du holder sprøytespissen i 90 grader vinkel mot kaken.

Hvis du har en marengsbrenner kan du gjerne brenne marengsen litt slik jeg har gjort her, men det er ikke nødvendig. Den smaker like godt uten.

*Til denne oppskriften trenger du søt kondensert melk, altså ikke vanlig Viking Melk. Kan kjøpes blant annet hos Meny og Kiwi.

*Info til mine danske læsere: Kakaopulver er bagekakao, som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er Piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

1 kommentar

  1. Vibeke Lauritzen

    Kan denne lages i 26 cm rund form?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *