Dette brødet gjør det enkelt å holde vekta

Ja, jeg er glad i å både lage og spise kaker! Jeg ønsker å nyte livet og gode smaksopplevelser er en viktig del av livet for meg.

Men, jeg er også glad i å leve et sunt liv.

Jeg er på ingen måte naturlig slank,og må ta gode valg som alle andre, men jeg tror på å gjøre det enkelt og godt. Jeg er en stor motstander av å sulte seg og gå på nitriste slankekurer. Det gir bare dårlig selvtillit, trøstespising og yoyovekt.

Dette brødet. – Godt gammeldags dansk rugbrød, er jeg helt sikker på er en viktig grunn til at jeg enkelt klarer å holde vekta. Det metter nemlig utrolig godt. Det holder magen i orden og gir meg en skikkelig god fordøyelse. I tillegg så smaker det utrolig godt. Jeg synes også det er godt å slippe kunstige tilsetningsstoffer. Når man baker selv, vet man akkurat hva man har i.

Oppskriften deler jeg selvfølgelig gjerne. Det gir deg saftige og gode brød som holder seg lenge.

Tips: Tilsett gjerne andre kjerner i tillegg til det som er i oppskriften. Jeg liker å variere med solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø og lignende.

Godt gammeldags dansk rugbrød uten surdeig
2 brød

6 dl vann
2 dl knuste eller hele rugkjerner
50 – 100 g gjær
4 dl skummet kulturmelk*
1-2 spiseskjeer Maldon salt eller grovt salt
1 spiseskje honning eller sukker (for bedre heving)
750 g fint rugmel
350 g hvetemel

Smør to 1,5 liter brødformer med smør eller olje.

Hell 3 dl kokende vann over rugkjernene og la dem stå og svelle på kjøkkenbenken en times tid.

Varm resten av vannet (3 dl) og kulturmelk til det er håndvarmt, og tilsett gjæren. Tilsett resten av ingrediensene og elt godt. Prøv deg frem for å finne ut hvor mye mel du trenger. Deigen skal være ganske fast. La deigen heve under lokk eller med plastfolie over, en time eller mer.

Elt deigen på nytt og del den i to emner som legges i hver sin 1,5 liters smurt brødform.

Etterheves i ca. 40 minutter, pensles med litt vann og stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 60 minutter, eller til brødene høres hule ut når du banker på dem.

Brødene egner seg godt til frysing.

Info til mine danske læsere: Kulturmelk er kærnemælk.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Johanne

    Hei
    Brødet ser utrolig godt ut:) bruker du grovt rugmel?
    Hilsen Johanne

    1. Hyggelig å høre 🙂 Jeg bruker vanlig rugmel. Men grovt kan også brukes. 🙂