Er det feil av meg å ha på bunad?

Det er et spørsmål jeg har i hodet hver 17. mai.

Hva kvalifiserer egentlig til å ha på bunad? Må man være norsk? Og hvor norsk må man være?

Bør man være født i Norge, eller holder det at man bor i Norge. Kunne Mulla Kreker for eksempel ha stilt i bunad?

Det er et interessant spørsmål, og jeg vil svært gjerne høre din mening.

Jeg er dansk, men har bodd i Norge i 26 år. Jeg bærer bunaden min med stolthet for det er en helt spesiell historie bak den.

Jeg har fått bunaden i gave av min tidligere svigerinne. Hun har brodert den for hånd og har lagt ned utallige timer på å lage den. Det er uten tvil den fineste gaven jeg noen gang har fått. Hun gjorde den ferdig bare noen få uker innen jeg mistet mannen min, den har derfor en helt spesiell betydning for meg.

Men jeg er fortsatt litt usikker på om det blir riktig at jeg går med den.

Hva mener du? Hva skal til for å gå med bunad i Norge?

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

6 kommentarer

 1. Kjære Franciska, du spør om hva som skal til for at du skal kunne gå med bunad. Jo, akkurat det du gjør – bærer den med stolthet. Stolthet til bunaden kan man kun ha om man er glad i landet vårt, glad for de verdiene vi regner som norske, tilfører litt krydder til dette landet og ikke minst glad i den fantastiske svigerinnen din som har sydd et så vakkert plagg til deg. Klemklemklem

  1. Franciska Munck-Johansen

   Så hyggelig å høre Birte. 🙂
   Det skal jeg ta med videre.
   God klem tilbake 🙂

 2. Ingvild Sandsberg

  Jeg synes det må være fantastisk å bli gitt en bunad, slik du ble gitt din! Selvsagt skal du gå med den! Du har kommet hit, bor her og ønsker å bringe videre og vise noe av historien og kulturarven vår på nasjonaldagen og kanskje andre merkedager. Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å vise at det landet du kom til som voksen nå har en så stor plass i deg at du ønsker å gå med bunad. Egentlig er det en liten kjærlighetserklæring og det skal man ta imot med raushet og glede.
  Det er forresten en fantastisk vakker bunad du har! God 17. mai!

  1. Franciska Munck-Johansen

   Tusen takk Ingvild. Jeg føler det samme. Ha en kjempefin 17. mai. 🙂

 3. Alle som bor i Norge, som føler seg hjemme i Norge og som ønsker å bære nasjonalplagget vårt med stolthet kan ha bunad.
  Om du er adoptert fra India, er flyktning fra Syria eller innvandrer fra Danmark har ingenting å si, at du føler tilhørighet og stolthet over å være en del av Norge er det som teller 🙂
  Bunaden din er kjempeflott, og du har fått den av et familiemedlem som er norsk, da har du dobbel tilhørighet, for du har norsk familie som har gitt den til deg. Bær den med stolthet.

  1. Franciska Munck-Johansen

   Tusen takk for hyggelig melding Lene. Det skal jeg gjøre 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *