10 gode tips til å dekke et fint bord

Jeg synes det er utrolig hyggelig å dekke bord. Uansett om man blir få eller mange er det koselig med en fin ramme rundt måltidet.

Jeg har dekket mange bord, både til egne arrangementer og til interiørartikler. Her får du noen av de beste tipsene mine:

En fin bordekking trenger ikke koste mye
Bruk det du har, og få noe fint ut av det. Ta en titt rundt omkring i huset. Kanskje du kan bruke lysestaker, lyslykter og pyntegjenstander du allerede har som en del av borddekkingen. Det gjør det enklere å være kreativ også. Når du skal kjøpe noe, så kjøp det du vet du får brukt mange ganger, da får du mest for pengene. Nøytrale telysestaker, vaser og duker er gode valg, da kan man heller være kreativ med blomster, servietter og lignende som er enkelt å bytte ut fra gang til gang.

Velg en duk som tåler litt
Duken på dette bordet har jeg hatt i mer enn 15 år! Den har utrolig nok ikke en eneste flekk, selv etter alle disse årene. Det er uten tvil den beste duken jeg noen gang har hatt. Den er det man kaller en teflonduk, som er behandlet slik at det man søler ikke trenger inn i stoffet, men legger seg utenpå som små dråper, slik at det er enkelt å fjerne. Man får kjøpt slike duker i de fleste større butikkene som selger duker.

Dekk bordet slik at det passer til årstiden
Vår og sommer er det fint med friske farger, blomster og lette elementer. Tilbehør som skjell, sand, stein og lignende passer for eksempel fint på sommeren. Mens det høst og vinter er fint med mørkere og lune farger. Kongler, skinn, lær, mose og greiner er fint å bruke. Dette bordet dekket jeg nå i helgen, her valgte jeg derfor vårfarger på både blomster og servise.

Velg farger som passer sammen
Sørg for å dekke bordet med farger som passer sammen. Alt trenger ikke ha samme farge, men det er fint at det passer sammen som en helhet. Ta gjerne opp fargen to – tre ulike steder. Som her hvor de grønne greinene i blomsteroppsatsen går igjen i serviset.

Ta opp fargene fra serviset i pynten
Dette serviset er det nye designserviset fra Firkløveren designet av motedesigneren Lars Wallin. Det heter Royal Dream. (Jeg har en giveaway med det om et par uker. Følg med 🙂 For å ta opp mønsteret i serviset har jeg brukt ekstra grønt i blomsterbuketten og lagt esdragongreiner rundt hver kuvert.

Bruk dekketallerkener
Dekketallerkener gir det lille ekstra. Som her hvor jeg har brukt det grønne dekketallerkenene under de andre. Bordet hadde ikke vært det samme uten.

Stearinlys er et must
Intet festbord uten stearinlys. Det blir rett og slett finere, koselige og mer stemningsfylt med stearinlys. Bruk dem gjerne litt kreativt. Sett mange telys sammen. En hel rekke på bordet kan være flott. Det samme kan mange kubbelys i ulike størrelser. La gjerne fargen på lysene ta opp fargen på duken, serviettene eller lignende. Til arrangementer der det er lyst ute kan det være nok med små lave glass med telys som her. Disse er fra IKEA.

Bruk naturen
Jeg elsker å bruke elementer fra naturen, og jeg er ofte ute i hagen eller skogen hvis jeg skal finne inspirasjon til et nytt festbord. Til dette bordet var jeg ute og lånte litt kirsebærgreiner. Tips: Sett greiner som dette i vann noen timer før de skal brukes og legg dem ikke på før rett før gjestene kommer, da holder de lenger.

Fun fact: Det regnet da jeg var ute og kirsebærtreet står inne i granhekken vår høyt over bakken, det må derfor ha vært litt av et syn der jeg balanserte rundt i regnet og desperat prøvde å få kuttet greinene, mens jeg holdt meg fast med den ene hånden og holdt greinene i den andre.

Mose er også utrolig fint. Klikk HER for å se hvordan det ble den gang jeg dekket et helt bord med mose og gjenskapte en hel liten skogsbunn. Ja, det var litt crazy, men veldig moro!

Blomster blir aldri feil
Lave buketter fungerer fint. Plasser gjerne også flere mindre vaser med blomsterhoder rundt på bordet, eller legg roseblader utover bordet. Det sprer dekorasjonen utover. Det kan også være fint å lage mindre buketter i vinglass. Vannet i glassene vil reflektere stearinlysene fint.

Gi blaffen i reglene
Borddekking skal være gøy og gi gjestene en hyggelig, annerledes, koselig opplevelse. Glem derfor alt om regler og dekk bordet på din måte. Prøv gjerne noe nytt, tenk utenfor boksen og skap et helt personlig og annerledes bord, som gjestene dine husker.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *