Mamma, mamma, det brenner i senga mi!

Det var på kvelden og jeg hadde akkurat lagt barna, da Celina roper høy fra rommet sittt! Mamma, mamma, det brenner i senga mi!!
Det var tydelig at hun var i full panikk, og vi løp begge opp trappa for å se hva som skjedde.
Hun hadde satt mobilen sin på lading i en skjøteledning med fire kontakter. Den lå i senga og dyna dekket den. Plutselig kom det et smell og da Celina tok bort dynen brant det i stikkontakten. Det viste seg at ledningen til laderen var blitt slitt og det var et lite hull i plastikken som beskytter ledningen. Jeg hadde aldri trodd at det skulle være nok til å starte en brann, men det var det altså.
Det endte heldigvis bra, dynetrekket ble svidd og skjøtelederen og laderen måtte kastes, men alle overlevde. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd om det hadde vært på natta, mens vi sov.
Nå er vi kjempenøye med å alltid lade på et hardt underlag, som ikke kan ta fyr, og ikke lade på natta.
Jeg håper historien vår kan hjelpe andre.
Derfor sa jeg også ja med en gang da Sector Alarm spurte om jeg ville dele branntips fra dem, og skrive om de nye appene og smartpluggene deres.
Sector Alarm har noe de kaller Smartplugger. Det er ganske smart, for de kan kobles til for eksempel kaffetraktere, vaskemaskiner, tørketromlere og lignende, slik at de slår seg av når man ønsker det. Ofte starter jo brann med glemte kaffetraktere og andre elprodukter.
Du kjenner sikkert følelsen: Husket jeg å skru av kaffetrakteren? Lot jeg vaskemaskinen stå på? Med en smartplugg kan du sjekke om du har skrudd av med en app også selv om du er langt hjemmefra. Og du kan ikke bare sjekke, du kan også skru av.
De kan også stilles inn med en timer, slik at huset blir belyst når man ønsker det. Man kan for eksempel stille dem inn slik at lyset kommer på i stua om kvelden, selv om det ikke er noen hjemme. Man kan også gjøre det slik at huset lyses opp om det skulle bli innbrudd eller brann.
Les mer om smartplugger HER.
Sector Alarm appen gjør også at du kan slå alarmen av og på uansett hvor man er. Det gjør at man ikke lenger trenger være redd for om man fikk skrudd på alarmen. Og man kan for eksempel også få melding når barna kommer hjem fra skolen.
Man  kan også bruke appen til å følge med på temperaturen hjemme eller på hytta. Det gjør at man lettere kan forebygge for eksempel vannskader.
Les mer om appen HER.
Her får du flere gode tips til å sikre hjemmet ditt mot brann:
 • Ikke overbelast vaskemaskinen. Hvis du for eksempel har i for mye klær, kan det bli overoppheting i maskinen.
 • Vask ALDRI klær om natten eller når du er borte. Mange branner oppstår på vaskerommet.
 • La aldri en laptop ligge på et mykt underlag, da kan den bli for varm, gjør det til en vane å legge den på et bord eller lignende i stedet.
 • Ikke lad PC eller mobil om natta når du sover!
 • Bytt ut laderen om det er en skade på den.
 • Husk alltid å blåse ut stearinlys når du forlater et rom. De kan ta fyr raskere enn man tror.
 • Har du en peis eller vedovn, er det viktig at du ikke har gjenstander i nærheten som kan ta fyr.
 • Tørrkoking av kjeler er en stor årsak til brann. Ved tørrkoking kan det oppstå giftig røyk, gå derfor aldri fra komfyren når du lager mat.
 • Hvis det oppstår brann i olje, må du aldri forsøke å slukke det med vann. Bruk heller et lokk, et brannteppe eller et brannslukkingsapparat.
 • Ikke tørk klærne på el-ovner
 • Bytt blinkende lysrør umiddelbart.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

2 kommentarer

 1. huff skremmende- både jeg og ungene er fæle til å lade om natten. Det skal vi slutte med.
  God påske. Magnus

  1. God påske til deg også Magnus 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *