Det er gøy å lage sitt eget pepperkakehus!

pepperkakehus

Det er ikke mye som skaper julestemning, som det å lage sitt eget pepperkakehus. Dette huset er stort, og ser kanskje imponerende ut, men det er likevel enkelt å lage.

Hemmeligheten er å holde seg til et enkelt design. I stedet for å lage vanskelige karnapper og utskjæring av vinduer, kan man satse på fine detaljer i pynten.

Her kan du også fint bruke ferdig pepperkakedeig. Du trenger 4 -5 pakker av 500 g.
Start med å lage sjablonger av kartong eller plast. Plast er enklere å bruke, da det ikke så lett sitter fast i deigen.

Du trenger:
8 like firkanter som måler 16 x 25
2 firkanter som måler16 x 16
2 trekanter som måler 16 cm i bredden og 9 cm i høyden
Samt evt. tre avlange rundinger i ulik størrelse til trapp.

Kjevle ut deigen i ca 3 millimeters tykkelse. Det er enklest hvis du kjevler deigen ut rett på bakepapiret, da mister den ikke formen når den skal flyttes til bakeplaten. Legg sjablongen på deigen og skjær kantene til med kniv eller pizzaskjærer.
Stek peperkakene ved 180 grader i 8 – 10 minutter. Følg godt med slik at de ikke blir brent.

Tips:
Kakene flyter gjerne litt ut når de blir stekt. Legg derfor sjablongen over når du tar kakene ut av ovnen og skjær med en gang til, slik at de får samme form som sjablongen. Bruk en kniv eller pizzaskjærer. La kakene bli helt kalde før de settes sammen.
Av deigen du får til overs, kan du lage trær eller andre figurer.

Legg bomull eller putefyll ut der du ønsker å ha huset. Hvis du ønsker å flytte det etter hvert, er det en fordel å legge en treplate eller et brett under, slik at underlaget blir stabilt. En fin bakgrunn for huset, kan være et lingardin som går halvveis opp på vinduet.
I stedet for sukkerlim, som er vanskelig å lykkes med, og som nesten alltid ender med at noen brenner seg, er det mye bedre å bruke limpistol til å sette sammen huset.

Tips:
Hvis du har barn kan et godt alternativ være å lage et mindre hus ved siden av som du pynter med godteri og nonstop, som kan knuses og spises, da kan du gjemme dette huset til neste år. Det er også et såpass stort hus, at det går helt fint an å ta bort sidene med lim, hvis man skulle få lyst til å spise det.

pepperkakehus2

Nå ser huset mer eller mindre ut som et spøkelseshus, men det er nå moroa begynner. Lag en porsjon melisglasur ved å blande 500 g melis med 1 eggehvite. Tilsett et par dråper sitron og evt. litt vann for å samle glasuren. Vær oppmerksom på at den skal være så tykk som mulig. Rør den gjerne i kjøkkenmaskin og tilsett så lite veske som mulig. Fyll glasuren i et kremmerhus med liten spiss. Tegn opp vinduer og dører og gjerne litt ekstra pynt på veggene. Istappene lager du enkelt ved å holde spissen inn til huset, trykk ut litt glasur og dra spissen nedover til glasuren slipper, da får du fine spisser. (Det er viktig at glasuren er tykk nok, ellers vil den renne og bli grå og gjennomsiktig.

Skift spissen til stjerneform og dekk til alle limsider. Lag et rutemønster på taket og dekk til sist kantene på taket.

Dryss til slutt med melis som du sikter over med en tesil eller lignende.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Bestilling av bok 1

2 kommentarer

  1. Rigmor Vik Tautra

    Hei kjempeflott hus Har berre et spørsmål; må du ikkje ha 8 like store deler, 4 til langvegger og 4 til tak? Hilsen bakeklare meg

    1. Tusen takk. 🙂
      Du har helt rett. Det er nå rettet. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *