Dette brødet må du bare smake!

Fantastisk brød

Av og til, når man er på en ekstra fin restaurant, får man servert brød før maten, som er så godt at man skulle ønske man kunne lage det hjemme. Dette er et slikt brød!

Forrige helg var vi, som jeg skrev om tidligere, på Gullmarsstrand hotell i Sverige. Vi fikk utrolig god mat, men dette brødet var noe helt særlig. Det var så godt, at jeg var nødt til å be kokken om oppskriften. Jeg var spent på om han ville gi den fra seg, men det ville han, heldigvis.

Barna elsket også brødet, og servitøren kom med ekstra runder med brød begge de dagene vi spiste der.

Det smaker som en blanding av skikkelig god hjemmelaget fransk baguette og italiensk foccacia. Oppskriften er veldig praktisk, for man kan gjøre det meste ferdig dagen før og det er lite elting. Kaldheving gir deigen bedre struktur og smak. Du får også mindre smak av gjær.

Brødene egner seg godt til å fryses.

Her får du oppskriften:

Kaldhevede kuvertbrød fra Gullmarsstrand

5 dl kaldt vann
50 g gjær*
0,5 dl linfrø*
700 g mel

Strøs opp på brødet før steking
Maldonsalt eller havsalt av god kvalitet

Rør gjæren ut i det kalde vannet, ha i linfrø. Tilsett nok mel til at du får en klissete deig.

Dekk deigen til med et lokk eller plastfilm og sett den i kjøleskap i minst 8 timer. Den hever til ca dobbel størrelse.

Ta frem deigen en time før den skal brukes, slik at den får romtemperatur. Tilsett akkurat nok mel til at du får en glatt og fast deig. Form deigen til små brød, eller til lange baguetter, (vri baguettene hvis du vil ha det rustikke utseendet som på bildet.)

Dryss over godt med Maldonsalt (Se bildet, det skal ligne litt på en Foccacia når det gjelder salt). Dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle*, og la dem etterheve mens ovnen varmer opp. 15 – 30 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader i 10 – 20 minutter (alt etter hvor store de er) eller til de blir gyllenbrune og høres hule ut når du banker på dem.

Tips: Hvis du har dårlig tid kan du bruke varmt vann og la deigen heve i 2 x 40 minutter. 

*Info til mine danske læsere: Gjær er gær, linfrø er hørfrø, kjøkkenhåndkle er viskestykke.

P.S. Jeg klarte også å få oppskriften på smøret som fulgte med som hadde den nydeligste konsistensen og smaken. 😉 Jeg deler den en av de nærmeste dagene.

Brød_4Brød_2

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Publisert i Mat

9 kommentarer

  1. Hei! Det ser og høres kjempegodt ut! Vil gjerne prøve. Skal det virkelig 4 ts salt i selve deigen, og hvis ja, strøkne?

    1. Hei Bjørg
      Nei saltet skal ikke i deigen, men opp på deigen. 🙂
      Jeg har skrevet det mer tydelig i oppskriften nå.
      Ha en fin helg.
      Beste hilsen
      Franciska 🙂

  2. Kan disse fryses om det blir noen igjen da.Disse må jeg lage.

  3. Kan disse fryses.Skal sette deigen i kveld, serveres med Lasagne i morgen.Gleder meg.Kan de kaldheves i ca 12 timer eller er dt for lenge?

    1. Hei Elin, ja, de passer godt å fryse etter de er bakt. Kaldheving i 12 timer går fint. Vennlig hilsen Franciska 🙂

  4. Disse er nydelige,nå har jeg bakt 4 g på kort tid .Jeg doblet oppskriften, da min familie elsker dem.

    1. Så hyggelig å høre Elin.
      Takk for at du ga tilbakemelding.
      Ha en kjempefin sommer.
      Beste hilsen
      Franciska 🙂

  5. Hva tror du kokken syns at du deler oppskriften på en blogg??
    Jeg må prøve disse brødene. Men om du fryser de, kan du varme de opp litt i ovnen før man spiser??

    1. Hei Lina
      Jeg spurte kokken om tillatelse til det på forhånd. Det syntes han bare var hyggelig. 🙂
      Ja, de blir ekstra gode om du varmer dem litt før de serveres.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *