Mer enn 14.000 kommentarer og ikke et eneste nettroll. Slik stopper du dem!

you teach people how to


Jeg leser stadig innlegg om nettroll, og jeg blir stadig provosert!

Provosert over at folk får seg til å si så mye rart, bare fordi de kan gjemme seg bak skjermen og slippe å vise ansiktet sitt, men også provosert fordi så mange bloggere, og kanskje særlig foreldrene til bloggerne bare aksepterer at slik er det.

Det finnes et stort antall bloggere i Norge, de siste tallene jeg hørte var nærmere en million. Størsteparten av dem er unge jenter.

Ingen av dem fortjener å få drapstrusler, bli kaldt hore eller det som er verre!

Jeg blir sterkt provosert når jeg hører folk si, «Det får man jo bare finne seg i. Hvis man stikker hodet frem, får man tåle slikt!»

Nei, man får faktisk ikke bare tåle slikt! Det er kanskje greit for deg når personen det gjelder er en blond, blåøyd jente som du ikke kjenner, men hva hvis det hadde vært datteren din? Hadde det vært like greit da?

Jeg er sjokkert over at foreldrene til bloggerne det gjelder ikke griper inn! Jeg synes oppriktig synd på Sofie Elise og Anna Rasmussen, som har blitt utsatt for så mye hets i media, hvorfor? Jo, bare fordi de har valgt å stikke hodet litt frem!

Drapsmenn og voldtektsforbrytere får langt mindre hets enn det de har fått og for hva. For meningene deres!

Det er virkelig ikke greit. Mange dekker seg bak ytringsfriheten, men hva med bloggerne, har ikke de lov til å si hva de vil, uten å bli truet på livet av den grunn?

Det blir som å si at det er jentas feil at hun blir voldtatt hvis hun tar på seg en kort kjole. Det er fortsatt ikke henne som gjør en forbrytelse. Og hvorfor skal det være slik at bare fordi man uttaler seg i offentligheten, så er det fritt frem å bruke hvilke ord man vil og true med hva man måtte ha lyst til?

Nå får vi våkne opp, og begynne å si i fra når folk uttaler seg. Særlig som kvinner har vi alle et ansvar. Hvis vi aksepterer at folk behandler andre kvinner dårlig, så bidrar vi til et samfunn, som i hvert fall jeg, ikke ønsker datteren min (eller sønnen min) skal vokse opp i.

Vi får tørre å si i mot når vi ser slike kommentarer, vi får tørre å være uenig når vi hører venner eller kjente si «slikt får man jo bare tåle».

Og vi får gi jentene verktøy til å få slutt på kommentarene.

Jeg har blogget i mer enn åtte år. Jeg har fått mer enn 14 000 kommentarer, og jeg har aldri hatt et eneste nettroll på noen av sidene mine.

Det går derfor an, og det er ikke så vanskelig som mange kanskje tror.

I dag vil jeg derfor gi mine beste tips til å unngå nettroll, for jeg vet at ord ikke bare er ord, ord sårer. Og når man er en ung jente, da kan det være svært ødeleggende å daglig få høre hvor mislykket man er. Det er ikke noe å spøke med, det er alvor.

Hvis du kjenner noen som har en blogg, eller kjenner noen som er foreldre til noen som har en blogg som opplever nettroll. Så vær så snill å vis dem dette.

Jeg opplevde selv å få mange negative kommentarer etter jeg var med i Kakekrigen. Det ble en diskusjon på Facebooksiden til Kakekrigen, som fikk lov å pågå i lang tid. Det var skuffende å se at de som var ansvarlig for Facebooksiden ikke stoppet det, men lot diskusjonen pågå. Den gikk langt utenfor det som var saklig og burde ha vært stoppet, men i stedet fikk den lov til å fortsette. Jeg skjønner at det ga dem engasjement og trafikk til siden, men det er akkurat slikt som gjør at folk fortsetter å tro at det er greit å kritisere og skrive hatefulle og negative kommentarer.

Vi får gjøre hva vi kan for å få slutt på nettrollene, men det vil alltid finnes mennesker som ikke klarer å oppføre seg, det er derfor like viktig å gjøre hva vi kan for å sikre oss mot dem.

Vi har også et ansvar som foreldre. Vi får lære barna våre, at all oppmerksomhet ikke er god oppmerksomhet. Jeg vet jeg kunne ha fått flere lesere ved å skrive mer provoserende, men slike lesere har ingen verdi. Som blogger får man mye oppmerksomhet uansett, så hvorfor ikke tiltrekke seg mennesker som gir en noe godt. Noen gjør det fordi de vil vise til høye lesertall og dermed få flere annonsører, men sannheten er at mange annonsører ikke ønsker å annonsere på blogger som får mye negativ oppmerksomhet. Det slår tilbake på dem. Før var antall lesere viktigst, nå er det verdien på antall lesere som teller mest.

you teach people how to (1)

Slik stopper du nettrollene

1. Sørg for at ingen kan kommentere innleggene anonymt. Det er langt enklere å komme med hatefulle kommentarer når ingen vet hvem man er.

2. Tenk over hva du skriver. Ja, vi har ytringsfrihet, men hvis du lager innlegg som «Jeg elsker å spise neglelakk» eller «Jeg hater alle utlendinger», da ber man om bråk.

3. Ha nulltolleranse for hatinnlegg. Konstruktiv kritik er bare positivt og noe man lærer av, de bør derfor være velkomne, men kommentarer som «Du er en hore», «du fortjener ikke å leve» og lignende bør slettes med en gang. Det er ingen ide i å svare på dem, bare slett dem. Man kan ikke diskutere med dumhet, det vil derfor bare være å kaste ved på bålet. Når du sletter slike kommentarer så viser du styrke, du viser at du ikke godtar å bli behandlet dårlig, og det et signal til både personen det gjelder, og andre at slik oppførsel ikke vil bli akseptert på bloggen din.

4. Sett pris på positive kommentarer. Svar alle kommentarer du beholder og sett ekstra pris på de som er positive, da sprer det seg og andre vil få lyst til å kommentere på en hyggelig og konstruktiv måte.

5. Bestem deg for hva du ønsker med bloggen. Hva er målet ditt. De færreste har som mål å få mest mulig negativ kritikk, de fleste ønsker å dele en interesse, inspirere eller glede andre.

6. Slutt å skrive provoserende innlegg bare for å få lesere. Har du noe på hjertet, noe du virkelig brenner for, så stå for det og vær ikke redd for å skrive hva du vil, men ikke provoser bare for å få mer oppmerksomhet. Det lønner seg aldri.

7. Hvis du opplever at et innlegg for uventet mye negativ respons, så slett innlegget (hvis det ikke er så farlig) eller steng kommentarfeltet noen dager.

Følger du disse punktene vil du oppleve minimalt med nettroll, og da kan det å ha en blogg være svært givende.
Er du foreldre til noen som har blogg. Da har du et ansvar. Selv om man kanskje ikke skjønner seg så mye på det de gjør, så er det svært viktig å ikke bare gi opp.

Jeg er sjokkert når jeg ser hvor mange foreldre som ikke griper inn når barna deres blir utsatt for netthets. Det er mye man kan gjøre. Her får du litt tips.

Tips til foreldre til unge som har blogg

1. Følg med på bloggen. Les kommentarene, og gjør noe hvis de blir ufine.

2. Bruk tipsene over, slik at de fleste nettroll holder seg unna.

3. Hvis man er kommet inn i en dårlig sirkel, så ta grep. Steng kommentarfeltet for en stund, eller ta over kommentarfeltet og les alle kommentarer først, og slett de som ikke hører hjemme der.

4. Snakk med barnet ditt og lær dem at all oppmerksomhet ikke er god oppmerksomhet.

5. Finn ut hvorfor de ønsker å ha en blogg og hjelp dem til å nå målet på en positiv måte.

6. Hva du enn gjør, så ikke bare lær dem at nettroll er noe man bare må akseptere. Det er den som har bloggen som bestemmer hvordan miljøet på bloggen skal være. Hvis man bare aksepterer at slik er det, så vil det fortsette å være slik. Hvis man velger å ha et positivt miljø, da er det slik det blir.

7. Vi får også lære barna våre at man får tenke like mye på hva man skriver som hva man sier. Liker man ikke det man leser på en blogg, så er det ingen som tvinger en til å lese det, da er det bare å gå videre til neste. Husk at en sak alltid har flere ulike sider. Skriv bare det du ville ha sagt til et annet menneske ansikt til ansikt.

Det ble gjort et eksperiment hvor ekte mennesker skulle lese opp noen av hatmeldingene som var skrevet til amerikanske kvinnelige sportskommentatorer, og det er interessant å se hvor mye vanskeligere det er å si slike hatefulle utsagn når man har et menneske ansikt til ansikt. Du kan se eksperimentet HER.

Skjermbilde 2016-07-10 kl. 16.22.23

Mai Eckhoff med bloggen Enkle gleder har også skrevet et godt innlegg om emnet. Klikk her for å se det.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *