
I dag er det sankthans aften, og selv om det er noe mange av oss feirer, så er det mange som ikke vet akkurat hvorfor vi feirer det.
Mange tror at St. Hans feiringen har med heksebrenningene fra middelalderen å gjøre, og jeg må innrømme at jeg selv ikke liker å se heksene som blir brent på bålet. Men det har faktisk ikke med heksebrenningene å gjøre. Selve tradisjonen med å brenne bål er for å beskytte seg mot onde makter og er også et uttrykk for at naturkreftene var på sitt sterkeste rundt midsommer. Tradisjonen med å brenne bål er også som et minne om at beina til døperen Johannes ble brent av dem som ikke trodde. Bålbrenningen sies også å ha å gjøre med at Johannes selv ble sett som en brennende og lysende fakkel.
Sankthansaften er en blanding av en kristen og norrøn skikk.
Sankthans, jonsok eller johannesvake feires 24. juni til minne om døperen Johannes fødsel. Hans danske helgennavn var St. Hans, herav navnet. Dagen var helligdag i Norge inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. Det står i bibelen at Johannes antakelig ble født omkring seks måneder før jesus, derfor er fødselsdagen hans satt til 24. juli 6 måneder før Jesus fødselsdag 24. desember.
St. Hans er også en gammel folkelig tradisjon for å feire midtsommer, den tiden av året naturen er på sitt vakreste.

Vil du vite hvem du skal gifte deg med?
En gammel skikk sier at hvis en ung kvinne ønsker å vite hvem hun skal gifte seg med, så kan hun legge 7 ulike slag med nyplukkede blomster under hodeputen, da vil hun drømme om den hun skal gifte seg med.
Svigermor forteller at hun gjorde akkurat det, og drømte om svigerfar. De har nå vært gift i mer enn 40 år. 😉
Vi er invitert til St. Hans feiring hos tanten og onkelen til Vegar her i Drøbak, det skal bli koselig.
Kilde: Wikipedia samt Institutt for kulturstudier ved Universitet i Oslo.
