
I morgen, er det den Internasjonale Vaffeldagen! En perfekt unnskyldning for å lage vafler!
Fikk du med deg testen min med Marshmallows-vafler i går? For en katastrofe. Se mer her! 😉
Vaflene på bildet over laget vi også i går, og de blir heldigvis alltid vellykket!
Jeg elsker vafler og det er noe som jeg virkelig forbinder med kos. I Danmark, der jeg vokste opp, er det ikke så vanlig med vafler, men mitt første minne med vafler er likevel fra Danmark.
Vi var på den søteste lille hytte, langt inne i skogen i Nordsjælland i Danmark. Det var ikke innlagt vann og elektrisitet og komfyren var vedfyrt. Vi var invitert dit av venner til foreldrene mine, og etter en lang dag ute med tur i skogen kom vi tilbake til hytta. Her var det tent stearinlys og petroleumslamper, og ute på kjøkkenet var det fyr i komfyren. På komfyren var det et gammelt vaffeljern i smijern, og det tryllet frem de deiligste vaflene! Siden det har vafler alltid vært kos for meg.
I Norge har de aller fleste et vaffeljern og vafler er noe av det mest norske jeg kan tenke meg, men det er likevel Sverige som står for opphavet til den store Vaffeldagen.
Jeg bruker oppskriften fra den norske sjømannskirken i København, som flere år på rad har blitt kåret til Verdens beste vafler. De er virkelig kjempegode!
Verdens beste vafler
10-15 vafler
2 egg
1 dl sukker
2 dl skummet kulturmelk*
1,5 dl helmelk*
1 dl vann
350 g hvetemel
1 teskje bakepulver
0,5 teskje natron (kan utelates)
1 teskje vaniljesukker
0,5 teskje kardemomme
125 g smeltet smør
Start med å piske egg og sukker godt sammen. Deretter rører du inn melk og vann. Bland sammen alt det tørre og pisk det inn i væsken til du får en klumpefri røre. Bruk gjerne en stavmikser for å få røren helt glatt.
La gjerne røren svelle litt.
Tilsett smeltet smør i røren og stek vaflene gyllen brune.
Server med rømme* og syltetøy, smør og brunost eller hva du selv liker best.
*Til mine danske læsere: Skummet kulturmælk er kærnemælk og helmælk er sødmælk, rømme er Creme Fraiche.

Foto: Franciska Munck-Johansen