
I dag er det den internasjonale pannekakedagen!
Så hva er vel bedre enn å feire med å gi dere oppskriften på kjempegode amerikanske pannekaker! Porsjonen passer til ca 4 personer.
Amerikanske pannekaker
4 egg
5 dl lettmelk
100 g smeltet smør
6 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts natron (kan utelates, men gjør pannekakene mer fluffy)
3 ss sukker
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
Pisk eggene med melk og smeltet smør (hvis du vil ha ekstra luftige pannekaker, kan du piske eggehvitene for seg og forsiktig ha dem i røren helt på slutten).
Bland alle de tørre ingrediensene og tilsett mens du rører jevnt. Røren skal være ganske tykk, omtrent som tykk vaffelrøre.
La røren svelle i ca. 15 minutter. Stek pannekakene på vanlig stekepanne.
De kan stekes i god tid og varmes i ovnen ved 100 grader ca. 15–20 minutter før de skal spises. Dekk dem med aluminiumsfolie slik at de ikke blir tørre.
Amerikanske pannekaker passer perfekt til en god søndagsbrunch, kanskje noe for morsdagen på søndag. Sett frem litt bær, nøtter, syltetøy, sirup og lignende, da er brunchen klar.

Til hverdags synes jeg det er kjempegodt med litt grove pannekaker, for eksempel som tilbehør til suppe eller lignende. Da kan du bruke denne oppskriften:
Grove Amerikanske pannekaker
4 egg
5 dl lettmelk
100 g smeltet smør
4 dl hvetemel
1 dl havregryn
1 dl grovt mel
3 ts bakepulver
1 ts natron (kan utelates, men gjør pannekakene mer fluffy)
3 ss sukker
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
Pisk eggene med melk og smeltet smør (hvis du vil ha ekstra luftige pannekaker, kan du piske eggehvitene for seg og forsiktig ha dem i røren helt på slutten).
Bland alle de tørre ingrediensene og tilsett mens du rører jevnt. Røren skal være ganske tykk, omtrent som tykk vaffelrøre.
La røren svelle i ca. 15 minutter. Stek pannekakene på vanlig stekepanne.
De kan stekes i god tid og varmes i ovnen ved 100 grader ca. 15–20 minutter før de skal spises. Dekk dem med aluminiumsfolie slik at de ikke blir tørre.

Dette skriver melk.no om pannekakedagen:
Tirsdag etter fastelavn er den internasjonale pannekakedagen, også kalt «fetetirsdag» eller «hvitetirsdag». Fra gammelt av er dette dagen før fastetiden begynte, hvor man skulle spise opp alt av ferske råvarer man hadde i hus før 40 dager med faste satte inn.
Det som måtte spises opp var gjerne varer som egg, melk og smør, som er ingrediensene i nettopp pannekaker. Derav nettopp navnet «pannekakedagen».
Vi feirer, men faster ikke
Disse tradisjonsrike dagene blir mer og mer vasket bort i vårt moderne samfunn, men holder fortsatt stand i noen land. Karnevalet i Brasil er blant annet knyttet til denne store festtiden før fasten og her i Norden holder vi godt på tradisjonen med fastelavnsboller på fastelavnssøndag som var nå nettopp. I dag markerer vi gjerne den delen av fasten som handler om å spise seg opp i forkant, uten å følge tradisjonen med fasteperioden i 40 dager etterpå.
Foto: Franciska Munck-Johansen
Den så veldig god ut! Takker for oppskriften.
Bare hyggelig