Slik lager du kjempefine islykter

islykter 1


Nå er det et helt perfekt vær å lage islykter i! Kuldegrader over hele landet og gradstokken her viser 5-10 minusgrader i mange dager fremover, så da er det bare å sette i gang! Morsomt å lage med barna også! Et fint prosjekt for helgen!

Her får du tre enkle og flotte måter å lage dem på!

Anne som har bloggen Moseplassen (og som også er en av mine gode bloggkollegaer i United Influencers), vil jeg påstå er norgesekspert på området! Hun har antakelig laget flere islykter enn de fleste og hun har mange gode tips å komme med! Jeg har fått lov til å dele de beste tipsene hennes med dere! Se bare på islyktene over! Er de ikke bare helt fantastisk fine?

Slik lager du islykter med ballonger:

 1. Ta en helt vanlig ballong og fyll den med kaldt vann. Det gjør du enklest ved å tre den inn på krana før du skrur den på.
 2. Knyt ballongen. (Blås evt. inn litt luft. En stor luftboble gjør at isklumpen blir helt flat på toppen og da er det enkelt å lage en pen åpning, eller du kan snu isklumpen opp ned og bruke den flate siden som fot.
 3. Sett ballongene ut i kulda i skåler, eller lag en dump i snøen de kan stå i. De bør helst stå på høykant, slik at de får den fine kulefasongen.
 4. La ballongen stå ute til den har fryst så mye at den har fått passe tykke vegger. Det avhenger litt av hvor kaldt det er. Er det minus fem grader og vindstille anbefaler Anne å la en stor ballong stå i mindst 24  og maks 40 timer. Ved ti minus må den stå minst 16 og maks 36 timer. Er det minus 15 grader anbefaler hun å la den stå i maks 20 timer. Blåser det så fryser ballongene fortere enn om det er vindstille. Det er enklere å lykkes med store ballonger, da de har bedre plass til lys.
 5. Ta ballongen inn i en vask eller lignende. Klipp hull øverst i ballongen og fjern ballongen. Lag hull øverst i ballongen med en hammer eller lignende, men slå forsiktig, slik at du ikke knuser hele lykten. Hvis du har fått veldig tykk is på toppen av lykten kan du bruke en syl eller et bor for å lage hull.
 6. Du kan også bruke varmt vann for å smelte isen og lage en flott kant på lykten. Se mer i videoen under.
islykt 2


Slik lager du en islykt i en bøtte eller bolle:

 1. Finn en beholder med rette vegger eller vegger som går utover, (slik at du kan få den fryste isen ut igjen etterpå).
 2. Beholderen må tåle frost, ikke bruk dyre glassvaser..
 3. Fyll med kaldt vann og sett ut. Tråkk ned eventuell snø (den isolerer) og sett den et åpent sted (ikke inntil husveggen som også isolerer)
 4. Lag en plasthatt av en plastpose for å isolere litt på overflaten slik at isen ikke fryser seg supertykk på toppen.
 5. La stå ute til veggene er passe tykke, jeg liker at de er minst en cm og gjerne mer, iallefall når lykten er stor. Det vil for en 10 liters bøtte si: Ved 5 minus kan den stå minst 24 timer, maks 40. Ved 10 minus må den stå minst 18 timer, maks 30. Er det kaldere, eller om det blåser, eller beholderen er betydelig mindre så må den stå  kortere.
 6. Snu beholderen på siden eller opp ned, om den ikke slipper isen så har du litt lunkent vann på.
 7. Er isen litt tynn så er ofte bunnen ikke fryst, så du trenger nå bare å helle ut vann og lykten er ferdig. Er isen tykk og fryst hele veien rundt så kan du bruke en stråle varmt vann rett på isen for å smelte et passe stort hull. For å gjøre hullet superpent kan du bruke en ballong med varmt vann til å smelte sidene jevne. Om du gidder 🙂
 8. Sett den ut og nyt, husk, du kan lage åpningen både i topp og bunn, så får du ulike fasonger på lykten.
islykt 3


Slik lager du en dekorert islykt:
1. Finn frem en egna bøtte (se over for tips).
2. Fyll den med kalt vann til ca 2-5 cm nedenfor kanten.
3. Tape fast dekor mot ytterveggen, etterstreb å få dekoren så nære veggen du kan. Dette er fiklete ettersom vannet gjør at ting flyter opp!
4. Sett ut i kulda. La den stå ute riktig lenge til du har en skikkelig tykk isskorpe. Denne 10 liters bøtta har stått i 48 timer i 5-9 minus. Fordi vi ønsker at pynten fryser inn i is bør isen være tykk, og bøtta/bollen må dermed være stor slik at det er plass til å fryse tykk is.
5. Fjern tape og åpne islykten (se flere tips over)
6. Klipp vekk grønt/blomster som stikker ut av isen. Både på innsiden og der du festet.
7. Sett stolt islykten til beundring

Anne har en utrolig flott og inspirerende blogg for deg som er interessert i hageliv. Se mer her!

Publisert i DIY

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *