Det brenner!! Det brenner!!

Brannbilde


Det er ikke mye som skal til, noen få uforsiktige øyeblikk og plutselig kan det gå galt! Veldig galt!

Da vi hadde juleselskap, 1. juledag i fjor, fikk vi oppleve akkurat det!

Barna satt på et eget bord i stua og tegnet, og midt på bordet sto en stor adventskrans med tente lys. Lysene var nye og det var lenge til de skulle brenne ned, men en gnist må ha funnet veien til den tørre dekorasjonen og i løpet av sekunder var det full panikk. Barna kom løpende ut på kjøkkenet og ropte: «Det brenner, det brenner»!

Da vi kom inn i stua sto flammende en meter over bordet og tykk røyk veltet opp fra dekorasjonen. Til alt hell hadde vi fått et brannteppe i julegave, bare dagen før (som vi heldigvis hadde pakket opp og lagt klar i en kjøkkenskuff). Jeg løp ut og hentet teppet og fikk lagt det over flammene, og det som kunne ha blitt litt av en katastrofe, endte heldigvis godt.

Det hele var over på noen få minutter. Dekorasjonen sto på et stort fat (se bildet under) og det brant heldigvis ikke igjennom til trebordet under. I noen få sekunder så jeg også for meg at vi måtte male om hele stua, siden den svarte røyken raskt la seg under taket, men heldigvis gikk det også bra. Jeg tør ikke tenke på hvordan det kunne ha gått hvis ingen hadde vært i rommet.

Siden vi nå går inn i den farligste periode av året når det gjelder brann, tenkte jeg derfor det kunne være på sin plass med litt gode branntips:

  • La aldri levende lys være uten oppsyn fra voksne.
  • Bruk ikke levende lys på juletreet. (Hele barndommen min hadde vi levende lys på juletreet, men morfar hadde alltid en bøtte med vann stående bak døra i tilfelle og et par ganger husker jeg at det tok fyr). I dag er det så mange gode elektriske alternativ, at det ikke er verdt å ta sjansen.
  • Ta en runde før du legger deg. Sjekk at det ikke er noen igjenglemte levende lys og trekk ut stikkontakter til ladere, brødristere etc.
  • Ha heller ikke elektriske julelys stående på om natten.
  • Vit hvor alle slukningsapperater er i huset (Husk å ha et i hver etasje). Og sørg også for at barna vet hvor de er, hvis de ikke er helt små.
  • Ha gjerne en brannøvelse, men gjør det til en morsom opplevelse, da vet alle hva de skal gjøre og ikke gjøre, hvis uhellet skulle være ute.
  • Kjøp ett eller flere branntepper og ha dem liggende lett tilgjengelig.
  • La ikke husdyr eller barn være alene med tente lys.
  • Bruk gjerne elektriske lys i stedet for levende lys .

Ønsker dere alle en strålende og sikker julefeiring!

stua vår


Les mer om brannsikkerhet her. Bildet av juledekorasjonen er fra Klikk.no Fotograf: Alexander Berg jr. (Jeg hadde ikke tid til å stoppe opp og ta bilde av den brennende juledekorasjonen vår 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *