Den beste ferien vi har hatt (og den rimeligste)!

Som jeg skrev for et par dager siden, er ikke charterferie det aller beste jeg vet. Vi bestemte oss derfor et år for å ha en annerledes ferie hjemme. Det ble en uforglemmelig ferie som barna fortsatt prater om. Kan absolutt anbefales! Også en god ide til høstferien!

Vi startet med å undersøke hva man kunne gjøre i området vårt. (Vi bor i Akershus) Mye visste vi jo om, men du verden så mye som dukket opp som vi ikke hadde tenkt på. Vi skrev ut bilder av det mest interessante og laget ark som barna kunne velge mellom hver dag. Siden vi har to barn, fikk de bytte på å bestemme annen hver dag. Det i seg selv var et av feriens høydepunkter. Som en julekalender midt på sommeren, og hver kveld var det ivrig prat om hva som skulle velges dagen etter. Det ga også barna en følelse av å være med på å bestemme og de var like stolte hver gang de hadde valgt noe som var vellykket.

Vi hadde en fantastisk ferie. Brukte langt mindre enn det vi før har betalt for en sydentur, slapp stress og mas og fikk en uforglemmelig ferie. At vi i tillegg kunne begynne på jobb etter ferien, uthvilte og med følelsen av virkelig å ha hatt ferie var en fin bonus.
Her får du litt tips hvis du har lyst til å lage en annerledes ferie hjemme: 🙂
Start med å finne ut hva ferie er for dere. La alle komme med sine forslag. Det gir deg en fin pekepinn på hvilke aktiviteter som vil passe for akkurat dere. Finn aktiviteter som alle i familien har lyst til å være med på, og ta barna med på råd. Selv når de er helt små kan de være med å bestemme.
Gjør gjerne noe annet enn dere pleier. Hvis dere er en familie som er mye ute i naturen og stadig drar på sykkelturer, kan et kafébesøk i storbyen være eksotisk og omvendt. Vi oppdaget et hav av muligheter da vi begynte å undersøke nærområdet vårt. Internett er et flott sted å finne aktiviteter, men også det lokale turistkontoret eller kommunen kan være gode steder å hente inspirasjon. Vi oppdaget muligheter som ikke bare gjorde ferien spennende, men som også ga inspirasjon til nye aktiviteter utover høsten og vinteren.
Vi valgte aktiviteter som passet best til barna på dagen, og sørget for å legge inn hyggelige aktiviteter for oss voksne etter de hadde lagt seg, god mat, varme kvelder på terrassen og sitte inn til hverandre under et pledd og bare ha god tid til å prate, – det er ferie det. Barnevakt ble det også til et par av kveldene, (Siden vi var hjemme, var det enkelt å få til) og vi voksne fikk tid til å pleie kjærligheten og hverandre.
Her er noe av det vi fant på i ferien:
Utevær:
Lykken er en bryggekant
En klar sommerfavoritt, som får frem feriefølelsen hos de fleste, er en sommerdag på en bryggekant. Vi dro til Hvaler og overnattet en dag i en rorbu. Siden vi kun skulle være borte bare en natt trengte var det ikke mye vi trengte å ta med oss, men vi fikk likevel følelsen av å ha vært lenge borte. Siden vi kun skulle overnatte en natt kunne vi også være litt ekstravagente og bestilte en luksusrorbu vi ellers ikke ville ha valgt. Moro å prøve noe nytt.
Togtur i Oslo
For to fireåringer er en togtur i det lille sightseeingtoget fra Aker Brygge, som vi ellers bare går forbi, en spennende opplevelse. Moro å være turist i egen by og lære litt om byens historie.
Isfest i lekehuset
Dette var en av barnas klare favoritter! Vi lagde fem forskjellige typer hjemmelaget is, barna var med å valgte sine favoritter, og gjorde lekehuset om til iskiosk. De fikk riktige vekslepenger og bestemor og bestefar var sammen med mamma og pappa gode kunder. Kjeksene til isene kjøpte vi på kafé som selger is. Sammen med ulike typer strø hadde iskiosken et fint lite utvalg av varer.
Strandtur med delikatesser
En strandtur er selvskreven sommeraktivitet. Vi valgte strender vi ikke ellers drar til, og kjøpte med delikatesser fra lokale kaféer. Det var en fin variasjon og ga oss gode ideer til fremtidige strandturer.
Kafé i hagen med vaffelsteking ute

Vi kombinerte sykkeltur med stopp hos bestemor og bestefar. De hadde lovet oss lunsj, men overrasket med improvisert kafé i hagen. Putekasse ble kjøpmannsdisk og barna storkoste seg med å selge kaffe og vafler. Bestemor hadde tatt vaffelhjernet ut i hagen og duften av nystekte vafler gjorde ikke opplevelsen dårligere.

Den store såpebobledagen
Vi startet med høytidelig opprigging av såpebobleutstyr. Vi hadde kjøpt inn utstyr til å lage all verdens forskjellige såpebobler i lekebutikken, små bobler, store bobler, mange bobler og selvblåsende bobler. Barna storkoste seg, og fortsatt er det en av dagene de husker best.
Såpeboblevann lager du enkelt selv, bruk:

– 1 kopp Zalo- 12 kopper vann

– 1 ss glycerine (Kjøpes på apoteket) Dette kan utelates, men gjør boblene seigere

Blandingen blir bare bedre av å stå noen dager.

Badeland i hagen

Vi kjøpte inn diverse artige badeleker og arrangerte badeland i hagen vår. Vi har ikke den store hagen, men fikk plass til både minigolf, vannspreder i krokodilleform et lite basseng og diverse vannsaker. Vann og barn er en sikker vinner. Det ble en flott dag med masse gledeshyl.

Telttur til Frognerparken

Den store lekeplassen i Frognerparken har vært en favoritt lenge, men å besøke den en solrik dag i ferien skulle vise seg å være lurt. Enten var de fleste på ferie, ellers hadde de valgt å dra på stranden, for det var mye mindre folk enn vanlig og veldig behagelig for både store og små. Vi tok med et lite telt og lagde telttur på gresset, da kunne de enkelt løpe frem og tilbake og ta et pust i teltet når de trengte en pause fra leken.
Tur til Drøbak

Man trenger ikke kjøre langt utenfor Oslos grenser for å nå sommerlandet. Etter en liten tre kvarters biltur var vi i Drøbak, og gikk på oppdagelse i byen. Vi fant julenissens postkontor, og et lite akvarium som kanskje ikke var det mest interessante, men de hadde en helt spesiell stor fisk der, som antakelig er Norges eneste kosefisk, til barnas store fryd. Den kom stadig opp av vannet og strøk seg inn til hånden deres. Uten tvil dagens høydepunkt. Å gå på havna og spise is, med lukten fra sjø og hav, og lyden av måker ga også fin feriefølelse.

Tusenfryd
Jeg har vel enda tilgode å møte et barn som ikke liker Tusenfryd, et av feriens høydepunkter var derfor også en solfylt dag med kilen i magen og fryd i blikket.
Andre gode ute aktiviteter:
Vær turist i egen by
Start turen på turistkontoret eller på kommunens hjemmesider med informasjon om nærområdet. Legg opp en dag hvor dere ser byen deres med helt nye øyne, og gjerne også prøver noe helt nytt.
Se på dyreunger
Sommeren er tid for dyreunger. Det finnes en rekke besøksgårder som har åpent for publikum, finn ut hvem som har dyreunger og du har en sikker vinner.
Lag et fint sommerminne

Dra til et sted hvor dere kan plukke skjell og stein. Legg de lagvis i et stort norgesglass eller lignende når dere kommer hjem og fyll opp med vann. Bruk saltvann (kok opp 1 liter vann og tilsett ½ dl grovt salt) og skyll de i kokende vann før dere har de i glasset, da slipper dere alger.

Ut i det blå tur
Bestem dere for, ikke å bestemme dere for noen ting. Bare ta med en sekk med noen håndklær og litt å spise og drikke, og ta bussen eller toget en halv time i en eller annen retning. Stå av og se hvor dere havner. De artigste turene er ofte de som er minst planlagte.
Plukk jordbær
Dra til et sted som har selvplukk av jordbær og plukk en hel haug med jordbær. Dra hjem og spis de med fløte og sukker og nyt smaken av sommer.
Kafétur
Gå på kafé et helt nytt sted. Vi har det med å gå de samme stedene, men hvorfor ikke prøve noe nytt. Prøv også å bestille noe helt annet enn du pleier.
Hesteridning
Det er mange hestesentre og gårder som tilbyr ridning for private. Ring litt rundt og finn et sted i nærheten. Gjerne et sted hvor hele familien kan få prøvd seg.
Skattejakt i hagen
Lag en skatt med sjokolade gullmønter og lignende i en skattekiste (eller skoeske). Begrav den under noen greiner med blader og lag et skattekort med diverse hinder og oppgaver underveis.
Innevær:
Kino for første gang
Hvis man er fire år og aldri har vært på kino før, er det litt av en opplevelse. De store plakatene med kjente figurer, popcorn og godteri, og det store lerretet, for ikke å snakke om alt som blir mørkt. Selv om fireåringene våre ikke holdt til mer enn en halv film var det en opplevelse som gjorde stort inntrykk.
Prinsessefest
Har du en prinsesse eller to i huset, er dette en sikker vinner! Finn frem alt du har av rosa effekter, og dekk bord som er en prinsesse verdig. Antakelig har frøkenen selv en del effekter i skuffer og skap, ellers kan restene fra siste bursdag sikkert være en god start. Inviter familie eller et par av barnas lekekamerater, og festen kan begynne. Halvparten av moroa er å være med på å bake kake og dekke bordet. Hvis du vil gjøre enda mer ut av det, kan barna tegne bordkort til alle og jentene kan få sin egen prinsessekrone, enten hjemmelagd eller kjøpt. 
Teknisk museum
Vi dro på teknisk museum og hadde en flott ettermiddag med mange spennende aktiviteter. Både barna og vi lærte mye nytt, og vi dro hjem med mange gode minner. Et godt tips er å ta med matpakke hjemmefra, kaféen hadde meget høye priser. Oslo kan by på en rekke spennende museer som har gode aktiviteter for barn. Finn et museum som passer godt til alder og interesse for hele familien, da har du et godt utgangspunkt. Det viktigste er ikke at man rekker å se alt, men at man har det moro mens man er der.
Andre gode inne aktiviteter:
Familiens egen avis
Finn frem bilder fra året som har gått. Print ut tekst og bilder fra pc’en og lag familiens egen avis. Hvis dere har lyst kan dere ta kopier av den, og sende den ut som en sommerhilsen til familie og venner. Et artig minne fra årets ferie.
Bakedag
La barna lete i kokebøker og finn frem til noe morsomt dere kan lage sammen.
Botanisk hage
Botanisk hage har ikke bare et flott uteområde, det har også mange spennende hager som er interessante for både store og små. Prøv blant annet den sanselige hagen, som er laget spesielt for å gi gjesterne en annerledes opplevelse og la dere imponere av helt spesielle vekster man ikke ser maken andre steder.
Naturhistorisk museum med dinosaurer
De fleste gutter har et forhold til dinosaurer. Det å oppleve et ekte dinosaurskjelett i megastørrelse vil imponere de fleste.

Det er flott å dra til syden, men det er fint å kunne lære barna at det også finns andre alternativ. Er man bare litt kreativ er det ingen grenser for hva man kan få til.

Jeg har plassert min blogg i Drøbak på norske bloggkart!

2 kommentarer

 1. Vi hadde en slik ferie i fjor. Det var den beste ferien noen sinne. Kanskje gjentar vi den til neste år. Vi sparer dessuten til en storferie om to år. Hvor det blir vet vi ikke ennå.

  1. Hyggelig å høre Ingvild! Ja, jeg synes også det var en helt utrolig fin ferie!
   Bra med litt variasjon også.
   Ha en fortsatt fin sommer!
   Beste hilsen
   Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *