Kan mindre ting gi oss et lykkeligere liv?

Drømmer du også om å leve et enklere liv?

De fleste av oss har mer enn nok, og det er for langt de fleste et større problem at vi har dårlig med oppbevaringsplass, enn at vi har for få ting.

For oss som er glad i interiør og liker å ha et hjem vi trives i, kan det være litt av en utfordring. For på den ene siden høres det deilig ut å ikke ha så mye å ta vare på, men på den andre siden vil vi jo gjerne ha det hyggelig rundt oss.

I sommer bestemte vi oss for å nedskalere litt og det har vært noe av det beste vi har gjort. Det startet med at vi var på en alt for dyr sommerferie. Det fikk oss til å tenke på om det egentlig var slik vi ville ha det. Det var ikke det.

Det er ikke alltid så mye som skal til. Vi gjorde både små og store grep. Alle er ulike og det som passer for noen passer ikke for andre, men kanskje kan disse tipsene også være noe for deg.

1. Kjøpe eller beholde

Vi startet med å gå igjennom ett og ett rom. Vi så på tingene vi hadde og spurte oss selv om det var noe vi virkelig ønsket å beholde. Hvis ikke svaret var ja, solgte vi det eller ga det bort. På FINN.no fikk vi solgt det meste til halv pris av det vi hadde gitt for det. Det var en lettelse å bli kvitt det som egentlig bare tok opp plass og resultatet ble et mye mer gjennomført interiør (samt litt ekstra penger i banken).

Tips: Ta et rom om gangen. Eller til og med et skap om gangen. Hvis du tar alt på en gang blir det fort uoverkommelig. Hvis du i stedet fokuserer på litt om gangen og tar det du rekker den dagen, oppnår du raskt fremgang. 

2. Mindre rot

Vi så igjennom skuffer og skap og kastet gamle papirer, ubrukelige leker, krøllede servietter, suppeposer som var gått ut på datoen etc. Det som kunne brukes ble gitt bort. Kommunens krisesenter var glade for å ta imot.

3. Mindre matinnkjøp

Mye blir en vane og vi tenkte ikke så veldig mye på hvor mye vi brukte på mat. Mat må man jo ha, ikke sant? (vi handlet jo på Kiwi og Rema 1000). Men bare ved å handle mer målbevisst (slik at vi ikke kastet så mye mat) og være mer økonomiske i valgene våre, sparer vi 1000-2000 kroner i måneden.

4. Mindre forbruk

Vi bestemte oss også for å fremover kun kjøpe det vi virkelig mente vi trengte av klær, sko og diverse. Jeg kjøpte ikke et eneste klesplagg (eller interiørting) på fem måneder og savnet det ikke en gang. I stedet utfordret jeg meg selv til å bruke mer av det som var i skapet som jeg brukte lite. Jeg oppdaget at jeg allerede hadde mye og jeg fant nye måter å sette ting sammen på.

Tips: Inviter til klesparty. Be 5-6 personer om å ta med klær som er fine, men som de ikke lenger bruker. Hvert plagg koster 50 kroner. Hvis det er noen spesielle plagg man ønsker mer for kan man sette egen pris på dem. Man får litt igjen for klær som er for fine til å bare gi bort og man kan gjøre noen bra kupp i tillegg. Bra for alle og en hyggelig måte å være sammen på.

5. Smartere forbruk

Vi tok også en titt på de faste utgiftene våre. Vi flyttet forsikringene våre og sparte mer enn 5.000,- i året på det. Vi byttet også telefonabonnement (til One Call fra Talk More). Jeg trodde jeg hadde et rimelig abonnement, men regningen er nesten halvert og vi fikk ryddet opp i småutgifter som ekstra bredbånd som var unødvendig etc.

6. Kjøp brukt

I overflodssamfunnet vårt er det mye fint å få kjøpt brukt særlig møbler og interiør. Man får det meste til halv pris  eller mindre brukt. Og ønsker man å selge det igjen får man ofte inn nesten samme pris som man kjøpte det for.

7. Gjør ting sammen som ikke koster noe

Man trenger ikke dra på Hoppe Loppe eller andre Land for å ha det gøy. Vi prøver å utfordre oss selv til å i stedet for dra ut i naturen sammen. Høsttur i skogen, skøytetur, ta med maten og spise den på stranda eller i parken. Eller bare ha en spillekveld eller noe annet. Vi har også funnet ut at alt blir mye mer spennende hvis vi kaller det den store xxx dagen. Den store strand-dagen, den store skogs-dagen etc. Favoritten til barna våre er «Den store ja-dagen». Den store ja-dagen har vi en dag etter skoletid (Slik at den ikke skal bli alt for lang 😉 Da må vi si ja til alt de spør om. Vi har noen få regler. Vi må være hjemme sammen og de kan ikke spørre om å gjøre noe som blir vondt eller er slemt. Det morsomme er at forslagene ofte er noe så enkelt som: Kan vi lage pannekaker, kan du lære meg å strikke og lignende.

8. Er det på tide med en forandring?

Barna våre er ti år nå (tvillinger) og det var på tide at de også lærte seg å vaske. Vi bestemte oss derfor for å slutte å bruke vaskehjelp og heller gjøre det sammen. Nå har vi en familievask i uka. Vi vasker bare én time! Da er alle med og vi setter klokka på en time. Vi setter på bra musikk og holder på i lag, en voksen og ett barn sammen. De er med og skrubber toaletter, støvsuger, vasker gulv etc. (Det beste de vet er å vaske gulvet, da tar de våte kluter på beina (med strikker) og skøyter rundt). Halvparten av pengene vi før brukte på vaskehjelp legger vi i en krukke og bruker på noe hyggelig for hele familien. Da føler de at det er verdt det og samtidig lærer de seg hvordan man vasker. Når vi er ferdige å vaske gjør vi også noe hyggelig sammen hjemme som belønning, spiller spill, sparker ball eller lignende. (Det skal sies at de ikke er like positive hver gang vi skal vaske, men så snart vi kommer i gang går det veldig bra, og jeg er sikker på at det kommer godt med når de skal bo for seg selv en gang.)

9. Tid er luksus

Vi regnet ut at vi måtte jobbe ca. 160 timer for det ferien vår kostet i fjor! Det er en hel måneds jobb! Eller mange mange timer overtid. Hvis vi i stedet hadde valgt en rimeligere ferie, kunne vi ha hatt mye mer tid sammen med barna. For noen år siden hadde vi det vi kalte «Annerledes ferie hjemme» og det er enda den ferien barna husker best og oftest prater om. Barna var 4 år da og hver dag gjorde vi noe nytt. Jeg hadde på forhånd skrevet ut forslag med bilder og de byttet på å velge hva vi skulle gjøre den dagen. Vi hadde blant annet Den store såpebobledagen, Isfest i  lekehuset, Kafe i hagen med vaffelsteking ute hos bestemor og bestefar, togtur til Oslo, besøk på bondegård og mye mer. (Du kan se mange flere forslag HER).

I dag lever vi litt enklere. Vi har mye mer tid med barna, vi har en roligere hverdag og vi har bedre råd.

Vi savner ingenting. Vi føler bare vi har fått mer ro og mer luft rundt oss. Det føles rett og slett godt.

Foto: Franciska Munck-Johansen

7 kommentarer

 1. Fantastisk bra innlegg Franciska!!
  Kjenner faktisk at jeg gjerne skulle skru tiden noen år tilbake og ha sånn familievasking – så GØY!
  Og så lærerikt:)

  Det med og rydde litt opp i rom for rom, det gjør jeg en gang i året – herlig:))
  Selger og gir bort – sparer eller kjøper noe vi virkelig trenger:)
  Har så utrolig MYE vi ikke bruker…

  Vi har lenge snakket om og gå igjennom regningene våre, bytte forsikringer, telefonabb., avslutte tullete avtaler – sikker på at vi kan spare MASSE!

  Tusen takk for at du "sparka meg bak" – tror vi skal ha et familiemøte til helgen, med ungdommene:)

  1. Tusen takk! 🙂 Koselig å høre at du liker innlegget! Så bra med familiemøte!
   Beste hilsen
   Franciska 🙂

 2. Tusen takk for gode, men enkle og gjennomførbare råd 🙂
  Du setter ord på det mange går rundt å tenker på 🙂
  Ha en fin kveld!

  1. Hyggelig å høre Monica! 🙂
   Ha en strålende uke!
   Beste hilsen
   Franciska 🙂

 3. Så rart du skriver akkurat dette. Jeg har idag tenkt mye av det amme du skriver. Takk for et flott innlegg

  1. Hyggelig å høre Bente! Tusen takk.
   Beste hilsen
   Franciska 🙂

 4. Takk for gode tips! Til helga skal det bli endring i heimen. Gler me t å sette i gang! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *