Kjempegod dessert med rabarbra og mandelkrønsj

Vårfest_20


Jeg elsker rabarbra, og nå er rabarbraene på sitt aller beste!

Denne desserten smaker helt nydelig og den er veldig enkel å lage.

Hvis ikke du får tak i rabarbra kan den også lages med jordbær.

Rabarbra-dessert med vaniljekesam og mandelkrønsj
Til 6 personer

Rabarbrakompott
800 g rabarbra
400 g sukker
1 dl vann

Mandelkrønsj
200 g skivede mandler
200 g havregryn
4 spiseskjeer honning
2 spiseskjeer smør

2–3 beger kesam* med vanilje eller vanlig kesam tilsatt 1 teskje vaniljesukker per beger.

Skrell og skjær rabarbraene i mindre biter og kok dem sammen med sukker og vann til kompott. Småkokes i ca 10 minutter til det meste av væsken er fordampet og rabarbraene er møre. Avkjøl.

Varm smøret og stek mandler og havregryn til de er brune. Tilsett honning og rør godt. Settes til avkjøling.

Ha litt kesam i høye glass, topp med rabarbrakompott og mandelfyll. En perfekt avslutning på en god middag, eller som kveldskos hvis du har lyst på noe godt, som ikke er alt for usunt.

Tips: Du kan gjøre det meste av desserten ferdig i god tid før servering. Fyll glassene med kesam og rabarbrakompott og sett de i kjøleskapet dekket med plastfilm. Strø over mandelkrønsjen (varm det gjerne litt i en tør stekepanne først) og server.

*Info til mine danske læsere: Kesam er Kvark. Du kan også bruge Creme Fraiche.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Enkel og fin måte å lage tak over uteplassen

Noe av det beste vi har gjort, er uten tvil å lage tak over uteplassen. Det har forlenget utesesongen vår med flere måneder på hver side og vi bruker den til og med på vinteren.

Han som skulle sette opp taket foreslo tak i plast. Praktisk og rimelig, men ikke spesielt pent. Løsningen ble å sette opp et pilegjerde mellom plasttaket og lekterne. På den måten har vi et helt tett tak, som samtidig ser fint ut. Jeg ble kjempefornøyd med løsningen, det er nesten som å være i syden.

Du får tak i lignende pilegjerder her: https://bit.ly/2rGw3tG.

Da vi overtok huset var det ikke overdekket på terrassen og vi måtte løpe inn og ut med puter. Vi bestemte oss derfor for å gjøre noe med det og det har gitt oss et helt annet uteliv.

Slik så det ut på terrassen før vi overtok huset.

Slik ser det ut nå.

Det viktigste er selvfølgelig taket, det gjør både at man slipper å løpe inn og ut med puter om det skulle komme et lite regnskur, og det gir en lunere uteplass.

Det hjalp også utrolig godt å få satt opp glassflater mot sjøen. Det kan nemlig blåse en del her. Skulle jeg ha gjort en ting annerledes hadde jeg valgt glass helt opp. Men vi har funnet en god løsning og det er rullegardiner i siv. De ser fine ut og er praktiske å rulle ned om det skulle blåse litt, eller om man trenger litt skygge.

Tips: Vi har festet kroker i rekkverket som de kan festes i. 

Varmelampene i taket er også gode å ha. Vi har dem på to ulike sider, det gir god varme på kalde dager.

Vi er også svært fornøyd med sofaene vi har laget som ikke har kostet oss en krone. Jeg lager et innlegg om dem en av de nærmeste dagene.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Små rabarbraterter med marengs

Frisk og syrlig rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig, gjør disse små tertene til de beste tertene jeg noen gang har smakt! Perfekte å lage med nye rabarbra, men kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.

Tertene er testbakt av Heidi haukenes Karud som har Heidis kaker. Her ser du hva hun synes om kakene:

Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.

Små rabarbraterter med marengs

Ca. 24 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
1 egg
Ev. litt kaldt vann

Rabarbrakompott
1 kg rabarbra
200 g sukker
1 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena
1 teskje eddik

Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vaniljestenger som er skjært igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.

Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.

Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.

Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.

Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøytetip. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 
 

Oreo på pinne – perfekte til 17. mai, skoleavslutninger etc

oreo på pinne_7

Blir du også ofte bedt om å ta med en kake for salg?

Det er tid for skoleavslutninger, sommeravslutninger, 17. mai etc, etc. og med tvillinger med ulike interesser er det ikke sjelden vi må ha med noe.

Det er godt med en god gammeldags langpannekake, men hvis du har lyst til å ta med noe litt annerledes, som garantert vil bli populært, kan jeg anbefale Oreos på pinne.

De er alltid utrolig populære og de er laget på 1-2-3. Her ser du hvor enkelt det er:

oreo på pinne_2

Oreo på pinne

Du trenger:

Oreo kjeks
Strøssel*
Melis*
Pinner (kan kjøpes i hobbybutikker og lignende)
Ev cellofan og bånd

Slik gjør du:

Ta Oreokjeksene fra hverandre ved å vri dem lett. Legg en pinne i hver og sett dem sammen igjen.

Lag en melisglasur ved å ha noen dråper vann i litt melis. Smør melis rundt kanten på Oreo kjeksene og dypp dem i strøssel. Det er enklest om du har strø i en dyp tallerken.

Legg dem til tørk på et brett med bakepapir eller lignende.

Pakk dem eventuelt i litt cellofan og ha en sløyfe rundt.

*Info til mine danske læsere: Strøssel er kagekrymmel, Melis er flormelis.

oreo på pinne_3oreo på pinne_5oreo på pinne_4oreo på pinne_6

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ny konkurranse! Vinn et gavekort på kr 1000,- fra fotoknudsen!

Annonse
Jeg er så fornøyd med de nye bildene jeg har fått i stua som jeg bestilte hos fotoknudsen. (Se mer her.) Jeg spurte dem derfor om de kunne ha lyst til å ha en giveaway.

Det ville de gjerne. De har derfor gitt meg lov til å gi bort et gavekort på kr. 1000,- til en av dere fine lesere. Det kan brukes til hva du vil på fotoknudsen.no.

Konkurransereglene er veldig enkle:

Skriv JA i kommentarfeltet her på bloggen, eller på Facebook ved å klikke HER

Vinneren trekkes 11. juni.

Lykke til!

Jeg har også fått lov til å gi leserne mine hele 40 % rabatt på alle fotoknudsens interiørprodukter! Se mer HER!

Bruk koden VAKRE40 den er gyldig til og med 17. mai.

Fotoknudsen kan du bestille akkurat den størrelsen bilde som du ønsker i flere ulike materialer. Min favoritt er plexiglass og  aluminiumsplater, men trykk på tre, skumplate eller lerret blir også flott.

Fotoknudsen har også en praktisk app, som gjør det veldig raskt og enkelt å lage fotobok, interiørprodukter, fotokalender og fremkalle bilder med mer. Klikk HER for å laste ned den.

Jeg vil også anbefale deg å laste ned appen «Minnebanken» den gir gratis lagring av bildene dine. Klikk HER for å se mer.

Hvis du er i tvil om hvilket materiale du bør velge å trykke bildene dine på, finner du en egen guide HER.

Foto: fotoknudsen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Super enkel og kjempegod 17. mai kake

Jeg tenkte jeg ville tipse dere om en super enkel og kjempegod 17. mai kake. Den passer perfekt hvis du ikke helt vet hva du skal lage, eller må ha/eller har lyst til å ta med en kake i siste liten. Hvis du ikke har jordbær og blåbær, er den også god med bare krem og litt sjokoladebiter eller pikekyss strødd over.

17. mai Brownie med krem og bær

Dette er en veldig enkel, men utrolig god oppskrift på Brownie. Har bakt den maange ganger og den blir alltid god.

Brownie
225 g smør
3 egg
350 g sukker
1 teskje vaniljesukker
40 g bakekakao*
175 g mel

Pynt
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker
1 pakke jordbær
1 pakke blåbær
Norske flagg

Sett ovnen på 175 grader. Smør en rund form ca. 23 cm i diameter. Ha gjerne bakepapir i bunnen.

Smelt smøret.

Rør sammen egg og sukker. Det skal ikke være eggedosis. Tilsett det smeltede smøret og resten av ingrediensene. Hell røren i formen. Stekes midt i ovnen i 20-30 minutter. Følg godt med! Hele hemmeligheten ved en god brownie er steketiden. Ta den ut av ovnen rett før den er gjennomstekt. Det skal fortsatt henge ved litt røre når du tester med en kakepinne.

Avkjøl kaken med en tallerken over formen for å holde på fuktigheten.

Pisk kremen med vaniljesukker. Fordel den over den helt avkjølte kaken og pynt med bær og flagg.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til at bage med, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Dette må være den perfekte festkaken! – Saftig sjokoladekake med italiensk marengs og roser

Denne kaken laget jeg første gang til Vegars bestemor som ble hele 100 år.

Det ble en utrolig god kake som det ikke er siste gang jeg lager. Super saftig sjokoladekake toppet med italiensk marengs og pyntet med friske roser. Det var utrolig godt med marengsen sammen med sjokoladekaken og den ble en stor suksess.

Det var et ekstra pluss at det meste kan gjøres ferdig dagen før og at den er svært god å transportere. Jeg er alltid livredd når jeg skal ha med kaker som skal kjøres et sted, (se bare HER hvor galt det gikk da jeg skulle ha med kake i konfirmasjon i fjor). Men denne var helt perfekt. Like fin da vi kom frem etter nesten en times kjøring.

Ikke la deg avskrekke av italiensk marengs om du ikke har prøvd det før. Det er veldig enkelt å lage og du får en silkemyk marengs som holder utrolig godt. Jeg lover å gi deg en god forklaring.

Lag gjerne sjokoladekaken dagen før, den blir bare bedre av å stå natten over. Kan oppbevares på kjøkkenbenken. Ha plastfilm over etter den er avkjølt.

Server gjerne kaken med friske bær som tilbehør. Da blir det ekstra godt.

Saftig sjokoladekake med italiensk marengs

Ca 20 stykker

Sjokoladekake
4 egg
350 g sukker
200 g hvetemel
80 g kakaopulver*
2 teskje vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
2 teskje bakepulver
½ teskje salt
200 g smeltet smør
1,5 dl rømme eller lettrømme, du kan også bruke Creme Fraiche
1 boks søt kondensert melk*

Italiensk marengs
160 g eggehvite (4 stk)
200 g sukker
40 g sukker
1 dl vann

Pynt
Roser (spør etter usprøytede roser eller bruk roser fra hagen)

Tilbehør
Friske bær. Jordbær, bringebær*, blåbær eller lignende. Kan utelates, men smaker veldig godt til.

Start med å lage sjokoladekaken.

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Ha bakepapir i en form som er ca 40 x 20 cm.

Smelt smøret, sett det til side, slik at det blir litt avkjølt.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis i en stor skål. Det tar ca. 4–5 minutter.

Bland de tørre ingrediensene i en skål og rør godt sammen med en visp.

Bland inn rømme og vaniljeekstrakt i smøret, og ha det i eggedosisen skiftevis med de tørre ingrediensene. Bland røren forsiktig sammen.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen i 20–30 minutter ­eller til det ikke lenger fester seg røre til en kake­pinne, følg godt med, kaken bør ikke steke for lenge.

Med en gang du tar kaken ut av ovnen, prikker du hull med en spisepinne eller lignende, jevnt fordelt over hele kaken. Hell over kondensert melk og pass på at du får litt melk ned i alle hullene. La kaken avkjøle ved romtemperatur, dekk den med plast når den er helt avkjølt.

Lag den italienske marengsen samme dagen kaken skal serveres. Den kan fint pyntes flere timer i forveien.

Skill eggeplommen fra hvitene. Ha eggehvitene i en helt ren skål (det er viktig at det ikke er noen rester av fett i skålen, da det kan gjøre at du ikke får pisket hvitene stive). Pass også på at du ikke får noe eggeplomme i hvitene.

Ha 1 dl vann og 200 g sukker i en kasserolle. Hvis du har termometer lar du blandingen koke til sukkerlaken når 120 grader. Hvis ikke lar du den koke noen minutter til den får konsistens som sirup.

Mens sukkerlaken koker begynner du å piske eggehvitene. Bruk lav hastighet og ha sukkeret i litt om gangen. Pisk til du får en halvstiv masse.

Når sukkerlaken er klar tar du den av varmen og heller den i en veldig tynn stråle i eggehviteblandingen mens du fortsetter å piske på lav-middels hastighet. Pass på at ikke sukkerlaken treffer vispen, da laken er veldig varm. Hell den i lengst mulig mot kanten.

Fortsett å piske sammen blandingen på lav-middels hastighet i ca 15 minutter til den blir romtemperert.

Ha marengsen i en stor sprøytepose med stjernespiss. Pynt kaken med marengs og roser.

Tips: Det er enklest om du holder sprøytespissen i 90 grader vinkel mot kaken.

Hvis du har en marengsbrenner kan du gjerne brenne marengsen litt slik jeg har gjort her, men det er ikke nødvendig. Den smaker like godt uten.

*Til denne oppskriften trenger du søt kondensert melk, altså ikke vanlig Viking Melk. Kan kjøpes blant annet hos Meny og Kiwi.

*Info til mine danske læsere: Kakaopulver er bagekakao, som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er Piskefløde og bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Brownies med 17. mai jordbær

Så du 17. mai-jordbærene jeg la ut tirsdag?

Med de kan man også lage en skikkelig god 17. mai kake.

Her får du oppskriften. Den gir deg en dobbelt så stor kake som på bildet.

Lag gjerne brownien opp til en uke før og ha den i fryseren. Jordbærene kan gjøres klar et par timer før servering. Skjær gjerne brownien i mindre firkanter før du har på jordbærene, da blir det enklere å servere.

Start med å lage brownies:

Verdens beste brownies

3 egg
3,5 dl sukker
2 dl smeltet smør
2,5 dl hvetemel
5 spiseskjeer bakekakao* med topp
2 teskjeer vaniljesukker
150 g revet marsipan (litt uvanlig med marsipan i brownies, men det er nettopp det som er den «hemmelige» ingrediensen, som gjør kaken ekstra seig og god. Den smaker ikke marsipan.)
En stor håndfull lett hakkede macademianøtter (kan evt. utelates eller erstattes av valnøtter, peanøtter eller lignende. Velg det du liker best.)

Sett ovnen på 175 grader.

Smør en form på ca 25 x 40 cm.

Rør egg og sukker lett sammen. De skal ikke piskes til eggedosis. Bland inn det smeltede smøret og resten av ingrediensene.

Ha den seigtflytende røren i en liten langpanne kledd med bakepapir.

Stekes på 175 grader midt i ovnen i 15 – 30 minutter. Bruk gjerne varmluft. Følg godt med kaken etter 15 minutters steketid, og ta den ut med en gang deigen så vidt slipper en stekepinne eller gaffel. Den må heller være for lite enn for mye stekt.

Avkjøl den.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. En stor visp er et stort piskeris. 

17. mai jordbær med Philadelphiakrem og blåbær

300 g Philadelphia naturell
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker
200 g melis
25 store jordbær
25 store blåbær

Start med å rense jordbærene. Skjær bort litt av toppen, da står de stødig. Sett dem på et tørkepapir, noen minutter, da unngår du at saften renner.

Skjær jordbærene nesten igjennom 2-3 ganger per bær. Sett jordbærene på et egnet fat.

Gjør klar en sprøytepose med stjernetip. Sett den gjerne i et stort glass, da er det enklere å fylle den.

Bland sammen melis og frø fra vaniljestang eller vaniljesukker. Rør det sammen med Philadelphia. Ikke rør for mye, bland det gjerne for hånd.

Ha kremen i sprøyteposen. Åpne jordbærene litt og sprøyt krem i hvert jordbær. Topp med et blåbær.

Dryss melis på brownien. Ha på jordbærene. Skjær gjerne brownien i mindre biter før du setter på jordbærene. Da er det enklere å servere.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Jordbær med Philadelphiakrem og blåbær

Har du lyst til å lage noe som smaker skikkelig godt? Da kan jeg anbefale jordbær med Philadelphiakrem og blåbær.

De er veldig enkle å lage, kan lages et par timer før servering og passer perfekt til 17. mai.

Her får du oppskriften:

17. mai jordbær med Philadelphiakrem og blåbær

300 g Philadelphia naturell
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker
200 g melis
25 store jordbær
25 store blåbær

Start med å rense jordbærene. Skjær bort litt av toppen, da står de stødig. Sett dem på et tørkepapir, noen minutter, da unngår du at saften renner.

Skjær jordbærene nesten igjennom 2-3 ganger per bær. Sett jordbærene på et egnet fat.

Gjør klar en sprøytepose med stjernetip. Sett den gjerne i et stort glass, da er det enklere å fylle den.

Bland sammen melis og frø fra vaniljestang eller vaniljesukker. Rør det sammen med Philadelphia. Ikke rør for mye, bland det gjerne for hånd.

Ha kremen i sprøyteposen. Åpne jordbærene litt og sprøyt krem i hvert jordbær. Topp med et blåbær.

Oppbevares i kjøleskap til de skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.