Franciskas Vakre Verden
Kaker

Hjemmelaget skolebrød kake

Published on: februar 24, 2017 at: 9:46 am
0

Skolebrød kake_8

Jeg elsker hjemmebakte skoleboller!

Ferske og gode med hjemmelaget vaniljekrem, glasur og kokos. Mmm, det blir ikke mye bedre enn det.

Jeg fikk lyst til å prøve å lage dem på en ny måte, denne gangen ble det derfor skolebrødkake!

Det var kjempegodt og kan absolutt anbefales.

Det er en stor oppskrift, men de egner seg svært godt til frysing, det er derfor fint å kunne lage mange på en gang. Frys dem gjerne uten glasur, da holder den seg penere. Jeg synes det er fint å lage én skolebrød kake og resten skoleboller.

Skolebrød kake_7

Skolebrød    kake
Du får 3 brett

Boller
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
50 g sukker
2 teskjeer kardemomme
1 teskje salt
1 liter lettmelk
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Egg til pensling

Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Glasur
3 dl melis*
Litt vann

Pynt
Kokos
Eventuelt litt hakkede mandler (kan utelates)

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker, kardemomme og salt.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.)

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen. Ta fra en tredjedel av deigen og rull den ut til et stort rektangel. Ha på vaniljekrem over hele deigen og rull den sammen til en rullekake. Skjær skiver på ca 2 cm tykkelse og legg dem i en form på ca 25 x 40 cm. Ha bakepapir i formen, da er det enkelt å løfte ut kaken.

Trill resten av deigen til boller.

Etterheves i ca 30 minutter under et rent tørkehåndkle.

Pensle kaken med sammenpisket egg og stek den i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter eller til den har blitt gyllen og høres hul ut når du banker på den.

Lag en fordypning i hver bolle med skaftet på en tykk røreskje eller lignende. Pensle bollene med sammenpisket egg, ha en god skje med vaniljekrem i hver, og stek dem i ovnen på 225 grader varmluft i ca. 10 minutter eller til de er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl kaken og bollene.

Pynt med glasur og kokosdryss. Glasuren lager du ved å ha melis i en skål og litt vann. Start med en teskje vann og tilsett litt dråper mens du rører. Lag gjerne glasuren litt tykk. Ha glasur på hvert horn og dryss med kokos og eventuelt litt hakkede mandler.

De egner seg godt til å fryse. Allerbest blir de hvis du venter med å pynte dem med glasur og kokos, men det går også helt fint å fryse dem ned med glasur.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Skolebrød kake_5

Skolebrød kake_6

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Mat

Deilige sjokolade pinner til varm kakao

Published on: februar 23, 2017 at: 9:52 am
0

varm kakao

Disse sjokoladepinnene er veldig enkle å lage, og morsomme å servere sammen med varm melk, slik at du får hjemmelaget varm kakao.

Sjokoladen smelter, og man får ikke bare deilig varm kakao, men også myk og varm sjokolade på pinne.

Vinterpiknikk_4

Her får du oppskriften:

Varm kakao 2

Sjokoladepinner til varm kakao

400 g mørk sjokolade smeltes i mikroovnen (30 sekunder om gangen, rør mellom hver gang). Hell sjokoladen ut i en firkantet form og stikk lange kanelstenger i når sjokoladen begynner å stivne.
Skjær i firkanter.

Når du får lyst på varm kakao er det bare å varme melk og ha en sjokoladepinne i hver kopp.

Kjempegodt på tur også!

Og fine å gi bort som en liten gave. (Ha et par stykker i en fin kopp med ha cellofan rundt.)

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Mat

Inviter til vinterpiknik!

Published on: februar 22, 2017 at: 9:52 am
0

Vinterpiknikk_1

Piknik trenger ikke bare være på sommeren, det kan være ekstra gøy med vinterpiknik.

Denne artikkelen lagde jeg til Interiørmagasinet for en stund siden. Jeg fikk gode venner til å stille opp som modeller og etter fotoshooten fikk familien min også lov til å bli med på moroa. Vi hadde en helt herlig dag, som vi kommer til å huske lenge.

Vinterpiknikk_8

Vinterpiknikk_9

Det trenger selvfølgelig ikke være fult så omfattende som her, men det er moro å lage noe litt utenom det vanlige en sjelden gang. Noen saueskinn eller pledd og litt ekstra godt å spise og drikke kan være alt som skal til. Man trenger heller ikke gå langt, det kan faktisk være veldig moro med piknik i egen hage eller ved hytteveggen.

Vinterpiknikk_2

Kyllingespidd var forresten en sikker vinner til barna. (Kyllingbiter vendt i egg og strøkavring stekt og tredd på spidd.)

Vinterpiknikk_7
I tillegg lagde jeg godt krydret varm Gazpacho, som passer perfekt til å ha i termosen. Her får du oppskriften:

Varm gazpacho 

Man sier at det finnes like mange oppskrifter på gazpacho som det finnes familier. Det er mest vanlig å servere den kald, men denne varme varianten passer perfekt til en vinterpiknik:

1 kg gode tomater med mye smak, for eksempel aroma- eller plommetomater
2 røde paprika
1 gul paprika
1 bunt vårløk, ca. 10 stenger
2–3 fedd hvitløk
3–4 timiankvister
en håndfull basilikum
1 chili uten frø, finhakket (kan utelates hvis du ikke ønsker suppen altfor sterk)
hvit balsamico eller hvitvinseddik
havsalt
nykvernet pepper

Start med å flå tomatene. Kok opp vann i en kasserolle og la tomatene koke tre–fire om gangen til skinnet sprekker. Det tar ca. 10–20 sekunder.

Rens paprikaene, del dem i to og legg dem på en bakeplate med skallet opp. Sett ovnen på grill og stek til skallet får blemmer. Avkjøl dem og riv forsiktig skallet av.

Hakk vårløken og press hvitløken. Tilsett urter og chili og kjør blandingen med stavmikser eller foodprosessor til du får en jevn blanding. Smak til med salt, pepper og hvit balsamico.

Lag gjerne suppen klar dagen før og varm den bare raskt før dere drar på tur. Den holder seg rykende varm på termos. Bare pass på ikke å bruke en termos det har vært kaffe i, da det kan sette smak på suppen.

Vinterpiknikk_3   Vinterpiknikk_10 Vinterpiknikk_11

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Mat

Overrask med deilig brunch i vinterferien

Published on: februar 21, 2017 at: 9:09 am
0

Brunch2

Denne uken er det vinterferie, og det betyr at mange av oss får litt ekstra tid med familien.

Hva med å gjøre litt ekstra ut av frokosten eller slå sammen frokost og lunsj og lage en deilig brunch?

Du trenger heller ikke verken fri eller familie du kan like gjerne lage den til deg selv eller en du er glad i.

La deg gjerne inspirere av denne deilige brunchtallerkenen, som vi fikk på Norefjellhytta da jeg fotograferte den til en interiørartikkel. (Det er forresten et utrolig fint sted.)

Lag gjerne din egen vri. Bruk det du har og lag en flott tallerken med masse godsaker. Det kan være godt pålegg, yoghurt med müsli, oppskåret frukt, litt godt brød, eller en god omelett.

Premien for å vinne Kakekrigen var en tur til Paris med bakekurs. Vi hadde en utrolig dyktig fransk kokk som lærer, og han lærte oss også å lage en kjempegod og luftig omelett. Her får du hemmelighetene han delte:

Fluffy fransk omelett
2 porsjoner

4 egg
4 ss melk eller vann, du kan også bruke en skvett fløte
Salt og pepper
Eventuelt revet ost, skinke, grønnsaker eller hva du ellers har lyst til å ha i.

Hvis du ønsker å ha i skinke, grønnsaker eller lignende steker du dem først i en stekepanne med litt krydder. Da får du ekstra god smak og du slipper å få vann i omeletten. Sett dem til side.

Pisk eggene sammen med melk, salt og pepper.

Hele hemmeligheten er å bruke svak varme og kald stekepanne. Ha litt olivenolje i panna og held over eggeblandingen. Stek omeletten på svak varme. Rør lett underveis.

Når den er nesten ferdig har du revet ost og eventuelt andre ingredienser over. Brett den sammen eller server den som en åpen omelett.

Her finner du flere oppskrifter fra Bakekurset.

Brunch

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Mat

Bli dagens helt i skibakken med deilig hjemmelaget glühwein!

Published on: februar 20, 2017 at: 9:06 am
0

Glühwein_2

Det er vinterferie, og uansett om du er på hytta eller i byen kan dette anbefales.

Jeg har fått lov til å gi oppskriften videre fra selveste NorefjellHytta på Norefjell

Jeg har laget den flere ganger, og den blir alltid en stor suksess!

Gjør klar glühweinen og ha den på termos før du drar ut på tur, da blir du garantert dagens helt i fjellheimen:

Hjemmelaget glühwein fra Norefjellhytta

3 dl vann
3 dl sukker
1 vaniljestang skjært på langs (kan erstattes av 2 ts. vaniljesukker)
1 ts nellikspikrer
3 kanelstenger eller 1/2 ts støtt kanel
1 appelsin
1 sitron
1 flaske (75 cl) god rødvin med masse smak, kan erstattes av god rød saft hvis du ønsker en alkoholfri variant

Skjær appelsinen og sitronen i mindre båter. Ha alt (bortsett fra vinen) i en stor kasserolle og kok opp. La laken småkoke noen minutter og la den så trekke over natta. (Du kan gjerne lage laken flere dager i forveien).

Når du skal lage glühweinen  gjør du følgende:

Kok opp laken på nytt. Du skal bruke en del lake til tre deler vin.

Når laken koker, tilsettes vinen. Det må ikke koke heretter, da fordamper alkoholen.

Server gjerne med appelsinbåter og kanelstang.

Glühwein_1

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Kaker

Lær å lage sjokoladesommerfugler

Published on: februar 17, 2017 at: 9:16 am
0

sommerfugler_3

Det kan se litt komplisert ut å lage sjokoladesommerfugler, men det er slett ikke så vanskelig.

Her får du de beste tipsene mine:

– Bruk non temp sjokolade. Det får du blant annet hos Cacas.no, traktøren og lignende. Non-temp sjokolade er enklere å jobbe med. Den stivner raskere, holder formen bedre, og den blir blank og uten skjolder.

– Start med å tegne opp sommerfugler på et ark. Du kan også bruke dette arket: Sommerfugler.pdf her har jeg tegnet sommerfuglene for deg.

– Legg en plastlomme over.

– Smelt sjokoladen. La den stå litt, slik at den ikke er for tynn.

– Sprøyt ut sjokolade over strekene.

– La sjokoladen stivne i kjøleskapet eller ved romtemperatur. Non temp sjokolade stivner ganske raskt, i løpet av et kvarters tid.

Da er det bare å pynte med sommerfuglene. Lykke til! 🙂

Her ser du videoen fra Kakekrigen.

https://www.facebook.com/Kakekrigen/videos/796905510447665/

 

sommerfugler_1

sommerfugler_2

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Tanker om livet

Nytt spennende samarbeid!

Published on: februar 16, 2017 at: 5:08 pm
0

Dehn Design

Jeg er stolt og glad for å kunne fortelle, at jeg nå blir ambassadør for Dehn Design!

Jeg synes det er utrolig hyggelig å kunne hjelpe en ekte gründer, som virkelig brenner for det hun gjør.

Merete Nyegaard Dehn, som står bak Dehn Design, er ikke bare en utrolig flott person, men også en utrolig dyktig og hardtarbeidende norsk designer.

Klærne til Dehn Design passer kvinner i alle aldre og kroppsfasonger. Det er gode bruksplagg av høy kvalitet i en stilren og tidløs design. De koster kanskje litt mer enn vanlige standardplagg, men man får så mye mer. Av og til lønner det seg å heller kjøpe én genser i skikkelig god kvalitet i stedet for 2-3 som mister fasongen og følelsen etter et par vask.

Følg gjerne Facebooksiden til Dehn Design, da vil du være den første som får vite om gode tilbud, konkurranser og nyheter! Klikk HER.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Tanker om livet

Har du hatt brannøvelse hjemme?

Published on: februar 15, 2017 at: 6:44 pm
0

Brannøvelse_4

Hvert år brenner det i 1700 norske hjem. Likevel er de fleste veldig dårlig forberedt.

Vet DU hva du skal gjøre om det brenner hjemme? Vet barna dine det?

Det er helt vanlig med brannøvelse på skolen, men det er ikke så mange som har hatt det hjemme.

Det tar ikke lang tid, det er gøy og det kan redde livet ditt!

I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Ikke minst kan barn bli redde og gjemme seg under sengen eller i et skap når røykvarsleren piper. Det er derfor viktig at de føler seg trygge og vet hva de skal gjøre.

Vi har akkurat fått oppgradert alarmsystemet vårt av Sector Alarm, og det var de som fortalte oss om brannøvelsen. Her fikk vi også masse andre gode tips når det gjelder brann og brannøvelse, se mer HER!

Start gjerne med å se denne filmen, gjerne sammen med barna dine. Den er morsom i tillegg til at man lærer mye:

I dag hadde vi brannøvelse, og det var både gøy og lærerikt! Kan absolutt anbefales.

Slik har du brannøvelse:

– Start gjerne med å se filmen over, og ta en prat om brannøvelsen og hva man bør gjøre om det begynner å brenne.

Skjermbilde 2017-02-15 kl. 16.49.12

– Lag en plan for å komme dere ut av huset om det skulle brenne. Ta barna med rundt i de ulike rommene og snakk om hvilken vei som er best for å komme seg ut om det brenner, still gjerne spørsmål underveis. La dem prøve å kravle ut av vinduet og klatre ned av brannstigen om du mener de er store nok til det. Husk også at det er viktig å ha to veier ut av et rom. Den ene kan være blokkert av brannen.

Brannøvelse_5

– Avtal et møtested utenfor hjemmet. Det er viktig, slik at man raskt finner ut om alle er ute av huset. (Celina syntes det var viktig å gjøre det så realistisk som mulig, hun insisterte derfor på å gå ut i sokkelesten. 😉

– Avtal hvem av foreldrene som har ansvar for hvilket barn. Det sparer tid.

– Test røykvarslerne sammen med barna. Det gjør det mindre skummelt om de skulle sette i gang, og da vet barna hva de skal gjøre.

– Lær barna å krype ut om det er mye røyk. Røyken samler seg alltid øverst i rommet.

Brannøvelse_8

– Lær større barn hvor brannslukkerne og brannteppe er. De kan være alene hjemme og trenge å bruke det på egenhånd.

Brannøvelse_7

– Lær også barna hvordan man bruker brannslukkeren og brannteppet. Husk å sikte nederst på flammene!

– Tell alle medlemmene i familien.

– Ved brann Ring 110.

– Skriv gjerne ut et fint diplom til barna, det gjør det ekstra moro å ha øvelsen. Klikk HER for å laste ned et ferdig diplom. 🙂

Brannøvelse_9

Det er i tillegg viktig å sikre seg mot brann på flere andre måter. Hvis du bor i en enebolig over flere plan er det et krav å ha en røykvarsler og en brannslukker i hver etasje. Du bør også ha tilgang til brannstige for å øke antall rømningsveier. Klikk HER for å se hva som er anbefalt.

Det er også viktig å vite hva man kan gjøre for å unngå brann. Klikk HER for å få mange gode tips!

Vi fikk brannteppe i julegave et år, og allerede dagen etter fikk vi bruk for det! En juledekorasjon tok fyr og sendte flammer halvannen meter opp i været. Les mer om det HER!

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Konkurranser

Da er vinneren av vinterens lekreste poncho trukket!

Published on: februar 14, 2017 at: 5:39 pm
0
Dehn-Design-Collage3-1

Da har jeg trukket vinneren av vinterens lekreste poncho fra Dehn Design, til en verdi av 1 498,-.

Den heldige vinneren ble:

Jannicke Wilhelmsen

Gratulerer så mye!

Vinneren er kontaktet direkte.

Hvis du ikke vant denne gangen, har du fortsatt mulighet for å vinne disse flotte premiene:

Holmsbu-Spa-1-1024x774

Klikk HER for å vinne luksus spa-weekend på Holmsbu Spa – verdi 6 600,-! Trekning 10. mars.

Rice-Dream-konkurranse

Klikk HER for å vinne en kraftig blender og tre Rice Dream produkter. Trekning 2. mars.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer
 
Tanker om livet

10 gode tips til Valentinsdagen

Published on: februar 14, 2017 at: 9:55 am
0

Konfekt-1024x980
I dag er det Valentines Day!

Personlig er jeg ikke så veldig glad i dyre gaver på merkedager. Jeg vil for eksempel mye heller ha en koselig lapp en helt vanlig onsdag, enn en stor dyr bukett blomster av ren plikt på bryllupsdagen.

Men jeg synes likevel det kan være en hyggelig anledning til å gjøre noe koselig for de man er glad i. Det trenger jo ikke koste noe særlig heller! Jeg har derfor samlet litt gode tips til ideer man kan gjøre som nettopp ikke koster allverden.

Tipsene er fra boken min «Kjærlighet» som ble gitt ut på Orion Forlag for mange år siden. (Den er ikke lenger i salg, men tipsene kan jeg jo fortsatt dele 😉

Lag hjertelys i snøen. Overrask kjæresten din en mørk vinterdag med å sette ut lys i hjerteform. Lag gjerne en liten grop i snøen slik at lysene ikke blåser ut, eller ha lysene i små telys-glass, slik at det er skjermet for vinden.

Overrask med små morsomme lapper. Legg en lapp i lommeboken hans og skriv: «Du er det mest verdifulle jeg vet om!». Legg en lapp i nøkkelskapet og skriv: «Du har nøkkelen til hjertet mitt!». Legg en lapp under dynen hans før han kommer i seng og skriv: «Det var så ensomt her uten dag!» finn gjerne selv på setninger som passer spesielt til dere.

Finn den perfekte sangen. Det finnes utrolig mange nydelige sanger. Finn en sang som beskriver akkurat det du føler for din elskede. Skriv ut teksten på et fint ark og gi ham det i gave.

Overrask med en romantisk vinterpiknik for to hvis dere har peis. Legg en madrass med et pledd og masse puter på gulvet foran peisen. Server noe godt å spise og drikke og skap en kveld dere sent vil glemme.

Ta jobben som han gruer seg til. Det er en herlig overraskelse å oppdage at du slipper å gjøre noe som du har gått og gruet deg til lenge. Det kan være å rydde i boden, pusse vinduer, måke snø, pante alle flaskene og fjerne gamle aviser, vaske bilen, få opp den lisen som har ligget og ventet siden sist dere pusset opp, eller hva du måtte finne på.

Fyll et ark, eller et fint kort med alle grunnene til at du elsker ham. Begynn for eksempel med å skrive: «Dette er bare noen av grunnene til at jeg elsker deg.» Skriv så ned så mange gode grunner som du får plass til.

Ta en telefon, bare for å si: «Jeg er glad i deg!» Som regel ringer vi hverandre når vi har en beskjed å gi eller noe å spørre om. Gled din kjære ved å ringe ham bare for å si «Jeg er glad i deg».

Send et kjærlighetsbrev i posten. Nesten ingen sender personlige brev lenger, men det gjør det nettopp mer verdifullt.

Finn en dag hvor du vet at din kjære har god tid på jobbe og allier deg med en av kollegene hans. Få kollegaen til å sette opp et møte med deg til et bestemt klokkeslett uten å røpe at det er du som dukker opp. Møt opp og overrask med lunsj på et koselig sted i nærheten.

Lag kjærlighetskonfekt. Se oppskriften under.

Hvis du har lyst til å lese om den gang jeg fikk en veldig overraskende gave på bryllupsdagen, som er den fineste gaven jeg noen gang har fått, men som heller ikke hadde kostet noe, kan du klikke HER. 🙂

Konfekt-1024x980
Kjærlighetskonfekt

Denne konfekten er super enkel å lage, og den smaker kjempegodt! Du trenger bare to ingredienser!

1 pakke marsipan (bruk god kvalitet, gjerne odense) ca 400 gram
2 plater mørk eller lys sjokolade til sammen ca. 300 gram

Trykk marsipanen flat, til den er ca 1 cm. Press ut små hjerter med en utstikker, eller form hjerter med fingrene.

Gjør klar en plate dekket med bakepapir.

Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt den i vannbad eller i mikrobølgeovnen. 30 sekunder på full styrke, rør litt og så nye 30 sekunder på full styrke til sjokoladen er smeltet.

Ha et hjerte på en gaffel. Dypp i den smeltede sjokoladen. La sjokoladen renne av og plasser hjertene på brettet med bakepapir.

La dem stå i romtemperatur til sjokoladen har stivnet.

Ha gjerne hjertene i en fin eske eller på et lite glass.

De holder seg i mange uker. Oppbevares i romtemperatur, ikke for varmt.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Bestilling av bok 4

Del
0 kommentarer