Verdens beste skoleboller

Skoleboller

Skoleboller er godt! Hjemmelagde skoleboller er helt fantastisk godt!

Dette er etter min mening verdens beste skoleboller! Ferske gode boller med hjemmelaget vaniljekrem, glasur og kokos. Mmm, det blir ikke mye bedre enn det.

Det er en stor oppskrift, men skolebollene egner seg godt til frysing, det er derfor fint å kunne lage mange på en gang.

Du kan bruke ferdig vaniljekrem også, men hjemmelaget vaniljekrem tar disse til nye høyder.

Hjemmelagde skoleboller
3 brett

Boller
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
50 g sukker
1 teskje salt
1 liter lettmelk
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Egg til pensling

Vaniljekrem 
Frø fra en vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Glasur
3 dl melis*
Litt vann

Pynt
Kokos

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker og salt.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.)

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen. Rull boller i ønsket størrelse og sett dem på bakebrettene.

Etterheves i ca 30 minutter under et rent tørkehåndkle. Lag en fordypning i hver bolle med skaftet på en tykk røreskje eller lignende. Pensle bollene med sammenpisket egg, ha en god skje med vaniljekrem i hver, og stek dem i ovnen på 225 grader varmluft i ca. 10 minutter eller til de er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl bollene.

Pynt med glasur og kokosdryss. Glasuren lager du ved å ha melis i en skål og litt vann. Start med en teskje vann og tilsett litt dråper mens du rører. Lag gjerne glasuren litt tykk. Ha glasur på hver bolle rundt vaniljekremen og dryss med kokos.

De egner seg godt til å fryse. Allerbest blir de hvis du venter med å pynte dem med glasur og kokos, men det går også helt fint å fryse dem ned med glasur.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Skolebrød_04

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Elsker disse bollene og danskene har ikke hørt om dem engang godt man kan bake