Sommerens beste urtebrød

hvitløksbrød_06

Jeg elsker sommeren, det er noe helt spesielt med det å spise ute og ha ekstra god tid til å lage mat.

Dette urtebrødet, eller kanskje man heller skulle kalle det urterundstykker, er alltid super populært og blir borte på et blunk. Det har en deilig smak av urter og sommer.

Jeg har laget det mange ganger og det er like godt til en grillbuffet, som til sommerfesten, til en god salat eller som den perfekte vertinnegaven.

Hvis ikke du har prøvd det, er det bare å sette i gang. Jeg lover deg at du ikke blir skuffet.

hvitløksbrød_07

Du kan bruke hva du vil til å toppe brødene med. Her er det brukt revet Parmesan, sesamfrø, hakket fersk oregano, provence-krydder, paprika-urteblanding og pistasjnøtter. Men du kan også bruke andre urter, ost og krydderblandinger.

Her får du oppskriften:

Brytebrød med smak av hvitløk ost og urter
Oppskriften gir tre brytebrød ca 25 cm i diameter

200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

100 g smør til å dyppe brødene i
3 store fedd hvitløk
50 g sesamfrø
50 g pistasjnøtter
50 g revet parmesanost
Litt hakkede urter
Krydderblanding, for eksempel Provence-krydder

Det er en stor oppskrift som gir deg tre brytebrød. Men det er verdt å lage litt ekstra, da de er kjempegode å fryse.

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

hvitløksbrød_01

Sett frem det du ønsker å bruke til topping, smelt smøret og bland det med knust hvitløk.

hvitløksbrød_03

Del deigen i tre. Rull mindre kuler av hver del og plasser dem på en tallerken, da er det enklere når du skal dyppe dem. Det kan være en fordel å lage et brytebrød om gangen, da deigen hever raskt. Hvis du ikke har tre paiformer kan du like gjerne lage brytebrødene i en langpanne, en springform eller lignende.

hvitløksbrød_02

Dypp kulene i hvitløksmøret og dryss med ønsket topping.

hvitløksbrød_04

Legg kulene i en paiform, det kan gjerne være litt avstand imellom dem, da de hever litt. Sett til etterheving under plastfilm i ca 40 minutter.

Stekes midt i ovnen på 210 grader i ca 20 minutter til det er gyldent.

Serveres varmt rett fra ovnen, eller lag det ferdig i god tid og varm det litt i ovnen ved 100 grader før det serveres.

Er kjempefint å fryse.

hvitløksbrød_05hvitløksbrød_08

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

9 kommentarer

  1. Er det mulig å bruke mandel mel istedenfor vanlig mel?

    1. Hei Tanja
      Ja, det bør gå fint det.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

  2. Hei, tusen takk for inspirasjon Har lyst til å bake brytebrødet, men kan j bruke sammalt hvete eller anbefaler du annet men?

    1. Hei Pia
      Det går kjempefint å bruke sammalt hvete, prøv deg frem og erstatt så mye av hvetemelet som du ønsker, alt etter hvor grovt du ønsker det.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

  3. Det ser lekkert ut, må definivt prøve det!

    1. Hyggelig å høre.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

  4. Dine-May Gramstad

    Dette har jeg bakt mange ganger å alle elsker det. I dag skal jeg lage det å dele med hyttenaboene

    1. Sissel Hamre

      Jeg var den heldige hyttenaboen som nå har fått oppskriften Fantastisk gode !

      1. Franciska Munck-Johansen

        Så hyggelig å høre. Kos dere på hytta!
        Beste hilsen
        Franciska 🙂