Kaken «alle» prater om

Har du prøvd kaken «alle» prater om?

Svigermor ble 65 år i helgen, og det var en god mulighet til å prøve seg på en tall-kake.

Tall-kaker har vi jo hatt lenge, særlig når de små har bursdag, men denne typen tall-kake med overdådig pynt av bær, blomster, makroner etc, er en trend som er overalt på Pinterest akkurat nå.

Jeg fikk lyst til å teste den ut, og her er min versjon.

Du kan lage kaken både med tall og bokstaver. Som bryllupskake passer det for eksempel perfekt med initialene til brudeparet.

Pynten kan også varieres i det uendelige. Til 17. mai kan du lage den i rødt hvitt og blått, til dåp eller konfirmasjon kan du bruke rosa eller blå eller fargen det ellers pyntes med etc.

Du kan selvfølgelig lage den med kjøpt sukkerbrød, men jeg vil absolutt anbefale å lage den med hjemmebakt, smaken kan ikke sammenlignes, og bruker du denne oppskriften lykkes du garantert.

Tall-kake

Til ca 8 personer

Sukkerbrød
7 egg
175 g sukker
175 g mel
revet skall av 3/4 sitron (økologisk)
frøene fra 1 vaniljestang, eller 2 teskjeer vaniljesukker

Fyll
7 dl kremfløte*
frø fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
3 spiseskjeer sukker
1 pakke bringebær*

Pynt
Jordbær
Bringebær
Roser
Sitronmelisse
Makroner
Punsjknapper

Lake til dynking
3 dl god eplejuice

Sett ovnen på 170 grader varmluft.

Legg bakepapir på to langpanner. Smør bakepapiret

Riv sitronskallet. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.)

Visp egg, sukker og frø fra vaniljestang til eggedosis. Det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Ha i revet sitronskall. Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Bre røren utover to langpanner.  Stryk deigen ut i kantene med en slikkepott.

Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter. Eller til de er gjennomstekte. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødene ut av ovnen. Ha et fuktig rent tørkehåndkle over hvert sukkerbrød, det gjør at de ikke blir tørre.

Du kan gjerne lage sukkerbrødene dagen før. La dem bare stå på kjøkkenbenken med tørkehåndkler over.

Tips. Lag gjerne bunnene opptil en uke i forveien hvis du har plass i fryseren. Frys dem så snart de er avkjølte. 

Tegn opp tallene du ønsker på to stykker med papp. Da er det enklere få bunnene like store.

Skjær ut tallene og legg dem over bunnen.

Skjær ut bunnene etter tallene.

Ha kremfløte, sukker og frø fra en vaniljestang i en stor skål. Visp kremen stiv. Pisk kremen sakte, da får du best smak og konsistens.

Rens bærene, skjær noen av jordbærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene.

Ha den piskede kremen i en stor sprøytepose med stjernetip.

Lag små topper av krem på hver bunn. legg på bringebærene til fyllet.

Ha de siste bunnene over og pynt som du ønsker.

Tips: Pynt med de største tingene først og de minste til sist, da er det enklest å få det fint.

Kaken holder seg fint noen timer i kjøleskapet før den skal serveres.

*Info til mine danske lesere: Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær. 

Her er jeg i full gang med å pynte kaken. Som vanlig har jeg ikke akkurat god tid innen gjestene kommer.

Jeg har forresten litt av en svigermor. Man skulle ikke tro at denne flotte damen ble 65 år!

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 kommentarer

  1. Monica Edén-Jensen

    Den var utrolig lekker! Hvor er de fine kakefatene fra?

  2. Nydelig kake! Vet du hvor lenge denne kan lages i forkant? Eller om bunnen kan fryses?

    1. Leste nå at du allerede hadde skrevet det

  3. Vivian Eide

    Eg ser du ikkje har brukt bakepulver i røra, er det ein grunn til det?

    1. Franciska Munck-Johansen

      Ja, det trengs ikke bakepulver når man lager den slik. Den blir veldig luftig og fin og man slipper bismak som det ofte kan være fra bakepulver. 🙂