Fransk silkepai – en klassiker fra sørstatene i USA

Fransk silkepai – eller French silk pie, er en klassiker, som oppstod i sørstatene i USA.

Den har en sprø kjeksbunn og et silkemykt fyll med en rik smak av sjokolade, toppet med luftig krem. Den smaker helt fantastisk, men er overraskende enkel å lage. Men beregn litt god tid.

Fransk silkepai
12–14 stykker

Bunn
35 oreokjeks (ca 2 1/2 pakke)
85 g smeltet smør

Fyll
225 g god mørk sjokolade (jeg liker å bruke Odense 55 %)
275 g romtemperert smør
300 g sukker
1½ teskje vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
½ teskje kaffepulver rørt ut i noen skjeer med vann
2 spiseskjeer kakaopulver
4 mellomstore egg

Topping

3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Pynt
50 g god mørk sjokolade hakket i mindre biter

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Smør en paiform som er ca. 28 cm i diameter.

Knus kjeksene i en blender eller kjøkkenmaskin. Bland dem med det smeltede smøret. Press dem forsiktig ut i paiformen. Stek bunnen midt i ovnen i ca 10 minutter til den har satt seg.

Sett bunnen til avkjøling, gjerne i kjøleskapet etter at den har stått litt på kjøkkenbenken.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad.

Kjør sukkeret i en kjøkkenmaskin eller blender slik at det blir helt fint. Det gjør at sukkeret lettere oppløser seg og fyllet blir silkemykt.

Ha mykt smør og sukkeret i en røreskål. Bruk flatvispen/padlevispen hvis du har en slik, eller vanlig elektrisk visp. Rør i ca. 5 minutter, ved middels hastighet, til blandingen er lys og luftig. Tilsett smeltet sjokolade, vaniljeekstrakt, kaffepulver rørt ut i vann samt kakaopulver. Visp videre i 3–4 minutter. Tilsett ett egg om gangen og visp 4–5 minutter mellom hvert egg. Jo lenger du visper, jo mykere blir kremen.

Ha fyllet i den avkjølte paibunnen. Sett gjerne paien i kjøleskapet i 3–4 timer eller over natten, det gir en ekstra god smak. Men hvis du ikke klarer å vente, går det også helt fint.

Visp fløten sammen med en teskje sukker til krem og ha den på toppen av paien. Dryss med sjokoladebiter.

Tips:
Det er en ganske mektig kake, server den derfor gjerne med friske bær som tilbehør, for eksempel jordbær eller bringebær.

*Tips til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *