Vinter piknik – ja, takk!

Piknik trenger ikke bare være på sommeren, det kan være ekstra gøy med vinterpiknik.

Denne artikkelen lagde jeg til Interiørmagasinet for en god stund siden. Jeg fikk gode venner til å stille opp som modeller og etter fotoshooten fikk familien min også lov til å bli med på moroa. Vi hadde en helt herlig dag, som vi kommer til å huske lenge.

Vinterpiknikk_8Vinterpiknikk_9

Det trenger selvfølgelig ikke være fult så omfattende som her, men det er moro å lage noe litt utenom det vanlige en sjelden gang. Noen saueskinn eller pledd og litt ekstra godt å spise og drikke kan være alt som skal til. Man trenger heller ikke gå langt, det kan faktisk være veldig moro med piknik i egen hage eller ved hytteveggen.

Vinterpiknikk_2

Kyllingespidd var forresten en sikker vinner til barna. (Kyllingbiter vendt i egg og strøkavring stekt og tredd på spidd.)

Vinterpiknikk_7


I tillegg lagde jeg godt krydret varm Gazpacho, som passer perfekt til å ha i termosen. Her får du oppskriften:

Varm gazpacho 

Man sier at det finnes like mange oppskrifter på gazpacho som det finnes familier. Det er mest vanlig å servere den kald, men denne varme varianten passer perfekt til en vinterpiknik: (Jo, det er faktisk mulig med varm Gazpacho).

1 kg gode tomater med mye smak, for eksempel aroma- eller plommetomater
2 røde paprika
1 gul paprika
1 bunt vårløk, ca. 10 stenger
2–3 fedd hvitløk
3–4 timiankvister
en håndfull basilikum
1 chili uten frø, finhakket (kan utelates hvis du ikke ønsker suppen altfor sterk)
hvit balsamico eller hvitvinseddik
havsalt
nykvernet pepper

Start med å flå tomatene. Kok opp vann i en kasserolle og la tomatene koke tre–fire om gangen til skinnet sprekker. Det tar ca. 10–20 sekunder.

Rens paprikaene, del dem i to og legg dem på en bakeplate med skallet opp. Sett ovnen på grill og stek til skallet får blemmer. Avkjøl dem og riv forsiktig skallet av.

Hakk vårløken og press hvitløken. Tilsett urter og chili og kjør blandingen med stavmikser eller foodprosessor til du får en jevn blanding. Smak til med salt, pepper og hvit balsamico.

Lag gjerne suppen klar dagen før og varm den bare raskt før dere drar på tur. Den holder seg rykende varm på termos. Bare pass på ikke å bruke en termos det har vært kaffe i, da det kan sette smak på suppen.

Hjemmelagde Grissini 
ca. 35 stk.

La gjerne barna være med og lage sine egne grissini. De er enkle å lage og lette å like.

en halv pakke gjær
3 1/2 dl melk
50 g smør
1 ts salt
7 dl fint speltmel eller hvetemel

Smelt smøret og ha i melken. La det bli fingervarmt. Tilsett salt og så mye speltmel at deigen blir fast og fin. La deigen heve i ca. 40 minutter under lokk. Del deigen i mindre biter og trill dem til lange pølser. La dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sprut over rikelig med romtemperert vann for å få en sprø overflate, rett før de settes i ovnen til steking.

Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter eller til de har fått en gyllen overflate.

Litt tapasinspirert tilbehør smaker godt til suppen. Vi har brukt chorizo, spansk spekeskinke, marinert fetaost og oliven i tillegg til tomater og minigulrøtter.

Kanelstenger med sjokolade
9 sjokoladestenger

Dette må være en av de artigste måtene å lage varm sjokolade på når man er på tur. Ha de i en kopp med varm melk, ikke bare får du skikkelig god varm sjokolade med deilig smak av kanel, det er også godt å kunne smake litt på sjokoladen mens den smelter. En sikker favoritt hos barna.

200 g mørk kokesjokolade
100 g lys kokesjokolade
9 lange kanelstenger (du kan også bruke greiner eller teskjeer hvis du ikke får tak i lange kanelstenger)

Smelt sjokoladen i to ulike skåler, enten over vannbad eller i mikrobølgeovnen (full effekt i 30 sekunder om gangen, rør mellom hver gang til sjokoladen er smeltet).

Hell sjokolademassen i en firkantet form – en brødform passer fint. La sjokoladen stivne litt før du setter i kanelstengene. Skjær i firkanter før den stivner helt. Da er det enklere.

Sett ikke sjokoladen i kjøleskapet, da kan den få en hvit overflate. Sett heller vinduet litt på gløtt hvis du ønsker den skal stivne raskere.

Kok opp melk og ha den på termosflaske, da har du helt nylagd kakao til turen.

Vinterpiknikk_3Vinterpiknikk_10

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 kommentarer

  1. Å så koselig ☺️ Her var det mange fine ideer. Likte den sjokolade med kanelstang veldig godt ☕️

    1. Franciska Munck-Johansen

      Hyggelig å høre.
      Ha en fin dag videre.
      Vennlig hilsen
      Franciska 🙂

  2. Nydelige bilder av vinterpiknik❄️

    1. Franciska Munck-Johansen

      Tusen takk Ellen. 🙂
      Ha en fin dag videre.
      Beste hilsen
      Franciska 🙂