Slik lager du enkelt syv slag til jul

artikler_13-1024x729

Jeg elsker når ting kan gjøres enkelt, men likevel bra!

Man trenger jo ikke lage så mye som syv slag til jul, men med denne enkle grunndeigen kan du lage akkurat så få eller mange slag du selv ønsker. Det er en ganske stor oppskrift, som gir ca 7 brett med kaker, du kan enkelt halvere den hvis du ønsker.

Kakedeig
500 g sukker
450 g stuetemperert smør
4 ts vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
2 egg
3 ts bakepulver
900 g hvetemel

Sett stekeovnen på 175 grader.

Ha smøret i en røremaskin og rør det mykt. (Hvis du har glemt å ta det ut av kjøleskapet i god tid (noe jeg alltid glemmer) kan du ha det i mikrobølgeovnen på full effekt 10 sekunder om gangen. Det holder vanligvis med 2-3 ganger. Pass på at smøret ikke smelter, hvis det gjør det, skjærer du det som har smeltet fra).

Tilsett vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang og sukkeret, og rør det godt sammen. Rør inn eggene. Bland mel og bakepulver i en egen bolle og rør det sammen med resten. Du kan røre hele deigen ferdig i røremaskinen. Hvis det begynner å bli tungt for maskinen tar du deigen ut på kjøkkenbenken og rører den sammen for hånd. Tilsett evt litt mer mel eller litt vann til du får ønsket konsistens på deigen.

Denne deigen trenger du ikke la stå kaldt før du bruker den. Men den kan fint oppbevares i kjøleskapet i flere dager. Hvis den er kald og hard når du tar den ut av kjøleskapet, lar du den ligge litt på kjøkkenbenken før den skal brukes, da blir den enklere å rulle ut.

Rull ut deigen til ønsket tykkelse. (Ha plastfilm under og over deigen, da er den enkel å rulle ut og enkel å flytte fra bordet til bakebrettet.)

Stikk ut kaker i ønsket form og størrelse og plasser dem på et bakebrett med bakepapir.

Stekes på 175 grader til de er gylne. Små tynne kaker stekes ca. 6-7 minutter, større og tykkere kaker stekes ca 10-12 minutter. Bruk gjerne varmluft, da kan du ha flere brett i ovnen samtidig.

Ta utgangspunkt i deigen over og finn opp dine egne favoritter. Her er litt forslag:

  • Dypp halvparten av kakene i smeltet sjokolade og dryss med hakkede nøtter
  • Ha på litt melisglasur, gjerne smaksatt med vanilje, romessens eller lignende
  • Bland hakkede nøtter inn i deigen
  • Bland hakket sjokolade, mørk, lys, hvit eller alle på en gang
  • Ha på melisglasur og fargerik strøssel
  • Bland inn knuste sjokoladekjeks i deigen
  • Vend kakene i sukker og kanel før de stekes
  • Bland tørkede bær i deigen, tranebær er en favoritt
  • Bland kakaopulver i deigen, da får du sjokoladekaker, flott å blande med lys deig. Når du kjevler den ut blir den marmorert
  • Ha litt kokosmasse i deigen
  • Litt lakrispulver eller frysetørket bringebær som er drysset over glasuren er også en fin vri
  • Lag mønster med en gaffel, en pinne eller lignende
  • Legg en blondebrikke over deigen, når du kjevler, da får du et fint mønster.

Her er det bare fantasien som setter grenser. Ha godt med kjevler og kakeformer, da er det bare å invitere store og små til julekos på kjøkkenet!

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *