I dag er det den norske epledagen, jeg feirer med Scones med epler

Black Smoke_06

I dag er det den norske epledagen, de norske eplene er på sitt aller beste, og hva er vel bedre enn å feire med deilige nybakte Scones med epler?

Scones er kjempeenkle å lage, de trenger ikke heving og du har ferdige scones på under halvtimen, fra du begynner til du kan ta dem ut av ovnen.

Black Smoke_03

Scones med epler og mandler

Ca 15 stk

6 dl hvetemel
3 teskjeer sukker
1 teskje kanel
1/2 teskje salt
3 teskjeer bakepulver
120 gram kaldt smør
1 egg
1,5 dl melk
2 syrlige epler skåret i mindre biter
Mandler i skiver (kan unnlates)

Sett stekeovnen på 225 grader.

Bland alt det tørre (unntatt mandlene) i en skål. Smuldre smøret i, til du får en grynet masse. Pisk sammen melk og egg og hell det i skålen sammen med eplene.

Det lønner seg å ikke bearbeide deigen for mye, da får du den beste konsistensen. Arbeid derfor deigen raskt sammen til du får en myk deig. Hvis deigen er for fuktig, tilsett litt mer mel.

Kjevle ut deigen til den er ca 2 1/2 cm tykk. Bruk et glass i egnet størrelse og stikk ut rundinger. Plasser dem på et stekebrett med bakepapir. Pynt med skivede mandler.

Stekes midt i ovnen, i forvarmet ovn i ca 12 – 15 minutter.

Server dem varme rett fra ovnen med smør, ost, syltetøy eller lignende.

Epletips

  • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
  • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken.
  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel.
  • Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i 1 minutt.
  • Epler passer både i bakst og i pannekaker.
  • Bakte epler smaker godt med nøtter, rosiner og litt vaniljesaus.
  • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet. For lengre lagring, bør eplet ha en lagringstemperatur på 1-2 grader C og en luftfuktighet på 95 %.
  • Spis et eple etter maten. Det renser tennene og gir deg frisk pust.
  • Stek epler og løk møre (2 epler per middels stor løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.
  • Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre med honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.
  • Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune.
  • Det sies at råsaft fra eple som hudvann frisker opp og gir huden en fin glød.

Kilde: Oplysningskontoret for frukt og grønt.

Black Smoke_04Black Smoke_07 Black Smoke_05

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar

  1. Det så veldig godt ut:)