10 tips som gjør det enkelt å rydde

Er du lei av å lete etter ting du ikke finner? Blir du sliten av bunker med reklamer, klær som ligger strødd overalt og ting som er på vandring fra rom til rom?

Du er ikke alene. De fleste av oss har en hektisk hverdag, og rydding er sjelden det som står øverst på prioriteringslista. Heldigvis er det mye man kan gjøre som kan spare en for mye tid.

På bildet ser du gangen vår. Da vi overtok huset var den liten og det var nesten ingen oppbevaringsplass. Vi åpnet opp til rommet ved siden av og satte inn masse skap med kurver på toppen. En del av rommet er buet, her fikk vi bygget en daybed av en snekkervenn, med god plass til oppbevaring under, det ga en veldig praktisk løsning. De to kommodene, som vi har kjøpt for 10 år siden på Skeidar, ble ble til en praktisk øy midt i rommet som rommer det meste av klærne til barna.

Vi har valgt å ha alle klærne i dette rommet. Det ligger rett ved siden av vaskerommet, det er derfor svært praktisk, i forhold til å løpe opp og ned av trappene med klær som skal legges på plass.

Her får du 10 effektive tips.

1. Alle ting skal ha et hjem
– Denne regelen kan spare deg for mye tid. Når alle ting har et hjem er det raskt å rydde på plass, og du finner alltid det du trenger.

2. Ha mindre ting
Jo flere ting vi har, jo mer er det å rydde. Gå derfor av og til gjennom skuffer og skap og selg eller gir bort det du ikke lenger bruker. Det føles godt å gjøre plass, og du får bedre oversikt over det du har.

3. Få bort bunkene
Det er fort gjort å lage seg bunker på kjøkkenbenken, i gangen, på soverommet etc. Lag et godt system, slik at du får ryddet unna ting med én gang. Det kan være en fast skuff til nøkler og post, i stedet for å legge dem på benken i gangen, eller en egen skuff til det som hoper seg opp på kjøkkenet.

Tips: Visste du at et skilt med «Nei til reklame» på postkassen, sparer deg for 45 kilo ekstra post i året?

4. Ha gode vaner
En god vane kan være å legge klærne til vask, eller på plass i skapet, når man kler av seg for kvelden i stedet for å legge dem på en stol på soverommet. Det gjør at det alltid er ryddig og man får bedre oversikt over hva som er rent og hva som skal vaskes. Det er også en god vane at den siste som står opp, rer opp senga. Da er det mye hyggeligere når man skal legge seg.

5. Gjør det med én gang
Hvis du gjør ting med én gang, slipper du å gjøre det mange ganger i tankene. Det er en av de mest effektive tipsene for å få det mer ryddig. Legg på plass ting med én gang dere kommer hjem, i stedet for å la det stå i gangen. Sett på plass skoene og heng opp jakka. Når du er ferdig med å lese avisa eller et blad, så legg det der det hører hjemme. Lær også barna at når de er ferdige med ett prosjekt da ryddes det bort, før de begynner på et nytt. Det gjør det langt mer overskuelig, også for dem.

6. Kjøp bare det du virkelig har bruk for
Det er lett å bli fristet, men mye ender opp i skuffer og skap. Hvis du er i tvil, så vent.

7. Ikke spar ryddingen til helgen
Ta heller litt om gangen, ellers hoper det seg fort opp. Det gir mindre stress å rydde det bort i forhold til å igjen og igjen irritere seg over at det ligger fremme.

8. Utnytt plassen
En stor skuff under senga er fin å ha sengetøy i. En sittebenk med oppbevaring kan også være en god løsning. Kurver på toppen av et skap kan romme mye, og en stor kurv ved siden av sofaen kan gi praktisk oppbevaring til spill og andre ting man ikke vil ha stående fremme.

9. Ikke ta vare på alt
Mange av oss har vanskelig for å kvitte oss med ting fordi det har affeksjonsverdi. Men vi trenger ikke ta vare på alt. Velg ut noen få av barnas tegninger i stedet for alle tegningene de har laget. Ta vare på noen få av tingene fra reisene dere har vært på i stedet for mange, og ta gjerne bilder av ting i stedet for å beholde dem, ofte kan det være nok til å ta vare på minnene.

10. Gjør det enkelt å rydde
Ta med ting som skal ryddes når du likevel går fra ett rom, eller en etasje til en annen. Da blir det fort ryddig.

Hvis du har barn kan du prøve ryddeleken:
Den går ut på at du setter klokken på et kvarters nedtelling. Gjør alle klar til start. Si: «Klar, ferdig, gå!» Og rydd så alt dere klarer på et kvarter. Det er utrolig hvor mye man får ryddet når alle tar i et tak. Den er også et godt tips hvis du har et rom, kott eller lignende som har vokst deg over hodet. Sett klokken på et kvarter og rydd alt du klarer på det kvarteret, gjenta dagen etter, neste uke eller lignende. Da vil du raskt se fremgang.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 kommentarer

  1. Aldri feil med god orden. Alt blir på en måte lettere da.

    1. Ja, godt med litt orden. Særlig når man kan gjøre det enkelt. 🙂

  2. Så mange gode tips ☺️ Skal prøves ut!

    1. Hyggelig å høre Helene 🙂